Sto dana vlade

Izvor: Akter, 01.Avg.2014, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto dana vlade

Ambiciozni, ali ostvarljivi planovi, surove reforme, boljitak za radnike, sumrak za neradnike, diplomatija u petoj brzini i pustoš koju su ostavile poplave - tako bi se u najkraćem moglo sažeti prvih sto dana vlade

Premijer je, startujući, obećao da će sve što je planirano biti ispunjeno do 4. avgusta, izuzev manjih plata u javnom sektoru, i ovih se dana svode računi, a sva je prilika da će obećano biti i - >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ispunjeno.

Kakav je do sada rezultat - svako može da sudi pojedinačno, ali, Srbija je definitivno ušla u vrtlog reformi, istina burno, jer je na startu zaplet izazvao Zakon o radu motivisan namerom premijera da dovede stvari u red, a s obzirom da nas je nered i doveo do ivice bankrota.

Da Srbija neće bankrotirati, premijer nas je nedavno ponovo uveravao, pri tome čvrsto rešen da tako kako je zakonski upristojen radni okvir moraju da se urede i drugi segmenti - privatizacija, planiranje, gradnja, stečaj, reforma javnog sektora, podsticanje privatnog, a na kraju svega, tamo negde 2017, obećao je, doći ćemo u situaciju da kažemo da smo smanjili javni dug, da smo izašli iz fiskalne krize i da živimo bolje.

Vučić je planove i ljude s kojima namerava da ih ostvari predstavio pred poslanicima i građanima 27. aprila.

Već sutradan, po izboru nove vlade, takoreći prvog dana njenog mandata, u Beograd je stigla Ketrin Ešton, za Srbiju je to bila velika čast i dobar znak, a Vučić je zahvalio Eštonovoj na toj pažnji, ali i izrazio očekivanje da EU pomogne Srbiji na putu ka punopravnom članstvu

U prvih sto dana vlade premijer se sastao sa gotovo svim najvažnijim međunarodnim zvaničnicima, od nemačke kancelarke Angele Merkel, do premijera i predsednika Rusije, Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva

A u Beograd je, 5. maja, stigao komesar za proširenje Štefan File, kome je premijer predstavio srpski plan napredovanja ka EU

Prvu zvaničnu posetu nekoj zemlji u svojstvu premijera Vučić je imao 13. maja - u Sarajevo je, na razgovor s predsedavajućim predsedništva Vjekoslavom Bevandom, došao, kako je rekao, kao prijatelj.

Dan nakon te posete, Srbiju je zadesila katastrofa i, umesto da punim zamahom krene u reforme i oživljavanja privrede, zemlja se početkom maja našla poplavljena, bujice katastrofalnih razmera nanele su građanima ogromne nevolje - izgubljeni su ljudski životi, a materijalna šteta je procenjena na milijardu i po evra.

Evakuacija ljudi počela je 14. maja, 15. maja vlada je proglasila vanredno stanje u zemlji, ono je ukinuto 23. maja, a u međuvremenu evakuisani su čitavi gradovi, Šabac i Mitrovicu branili su i dobrovoljci, a stradali su Obrenovac, Ub, Krupanj...

Vojska, teritorijalna odbrana i dobrovoljci branili su gradove od Save, Morave, ali i od bujica koje su neviđenom silinom rušile sve pred sobom.

Evropa, ali i prijateljske države iz celog sveta Srbiji su od početka nevolja slali pomoć, građani su pokazali neverovatnu solidarnost, a na donatorskoj konferenciji, koju je inicirao srpski predsednik Tomislav Nikolić, prikupljeno je u Briselu 16. juna 995 miliona evra najpovojnijih kredita i slobodnih sredstava evropskih fondova.

Ipak, tri četvrtine štete moraćemo da pokrijemo sami, a Srbija se nakon poplava polako vraća u normalu, uz proocenu komesara EU za regionalnu saradnju Johanesa Hana da će Brisel u situaciji s poplavama tretirati Srbiju kao državu članicu i da bi za godinu dana u poplavama pogođenim područjima ponovo sve moglo da bude dovedeno u red.

Konačno, premijer je vise puta ponovio obećanje da će svi koji su ostali bez kuća dobiti krov nad glavom do septembra.

Diplomatska aktivnost i na domaćem i na terenu Evrope bila je izuzetna u prethodna tri meseca, a u taj su se posao uključili gotovo svi ministri u Vučićevom kabinetu.

Za Srbiju posebno značajne bile su posete premijera Berlinu, gde je 11. juna imao susret s kancelarkom Angelom Merkel, ali i s nemačkim privrenicima koje je pozvao da ulažu u Srbiju, uz obećanje da će vlada planira da sprovede u narednom periodu mere koje će poboljšati poslovni ambijent.

U Moskvi se Vučić 8. jula sastao s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Te dve posete učvrstile su Srbiju na karti Evrope kao pouzdanog partnera u političkim, ali i ekonomskim razmerama.

S Rusima smo, pored toga, "ispeglali" neke odnose u vezi s Južnim tokom, gasom, izvozom, ostalo je da se regulišu još neka manja, tehnička pitanja.

Izuzetno značajna bila je i poseta premijera Vučiha Francuskoj 3. jula, pre svega njegov razgovor s tamošnjim premijerom Manuelom Valsom i ministrom ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arnom Monteburom.

Sastao se i sa predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF (Mouvement des entreprises de France) i uputio poziv francuskim kompanijama da u što većem broju investiraju u Srbiju.

Početkom juna premijer je bio u poseti Austriji, gde se susreo sa predsednikom te zemlje Hajncom Fišerom, ministarka bez portfelja zadzžena za evrointegracije Jadranka Joksimović s direktorom Direktorata za proširenje Evropske komisije Žanom Erikom Pakeom, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa ambasadorom Slovačke Janom Varšoom.

Master plan projekta "BEOGRAD NA VODI" predstavljen je 27. juna, uz zahvalnost investitorima iz Ujedinjenih arapskih emirata

A dan kasnije promovisan je čitav jedan novi grad - Andrićgrad, a povodom 100. godišnjice Sarajevskog atentata, ali i sećanja na velikog nobelovca Ivu Andrića, što su zajedno upriličile Srbija i Republika Srpska, a po ideji reditelja Emira Kusturice.

U prethodna su tri meseca pojedine firme koje godinama tavore dobile bar neku nadu da se mogu izvući iz krize, pa je tako ministar privrede Dušan Vujović ohrabrio radnike Pirota i Prvog maja da će ih država podržati sa oko 6,6 miliona dinara, premijer je saopštio da će Air Serbia od iduće godine leteti direktno za SAD, a ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović i državni sekretar za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlem Dezir najavili su u Beogradu intenziviranje saradnje dveju zemalja.

Poseta Vučića Nemačkoj krajem juna bila je izuzetno korisna, Srbija je dobila pohvale za dijalog s Prištinom, bolje odnose sa susedima, ekonomske i druge reforme.

Imali smo zajedničku sednicu vlada Srbije i Mađarske, modernizovaćemo prugu Subotica - Segedin - Baja, a ministar prosvete Srđan Verbić u Briselu je potpisao dokument o priključenju Srbije novom okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020.

Reforme i u policiji - najpre smena svih načelnika, a zatim i velike akcije suzbijanja kriminaliteta, hapšenja za pljačku državne imovine i koruciju su nastavljena, otkrili smo i ko je najveći diler droge već dve decenije na Balkanu, a živeo je mirno, sve do sada, u sred Beograda.

Dobili smo i savremenu laboratoriju za funkcionalnu genetiku, a zahvaljujući zajedničkom HETIP projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i EU za unapređenje visokoškolskih ustanova u Srbiji uloženo 30 miliona evra.

Ovo se burno tromesečje završilo još burnijom raspravom o izmenama Zakona o radu, koje su konačno prošle i skupštinsku overu, a iz dalje je bitke sa finansijama izašao ministar Lazar Krstić.

Zakon je dobar signal investitorima da ulazu u Srbiju, omogućiće više radnih mesta i stvoriti bolji poslovni ambijent.

Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Nemačke i Francuske formirala su radnu grupu koja će se baviti pitanjima koja su od velikog značaja za Srbiju i njene građane.

Završava se baza podataka osoba sa invaliditetom, a prilikom posete ministra odbrane Bratislava Gašića Austriji tamošnji je ministar Geralt Klub inicirao uspostavljanje centralnoevropske jedinice za pomoć u elementarnim nepogodama.

U međuvremenu, za građane pogođene poplavama u Obrenovcu je počela gradnja prvih 10 stambenih objekata, useljenje je za dva meseca, a obećanje premijera ostaje - do oktobra će biti izgrađeno 600 do 800 potpuno novih kuća, (stambenih jedinica), taman koliko je nestalo u poplavama.

U toku je usvajanje drugog seta reformskih zakona - o privatizaciji i o stečaju, kao i medijskih zakona.

Takođe, otvoren je "dosije Javna preduzeća", prvim smenama direktora.

Premijer Vučić je nedavno crtu pod 100 dana rada podvukao porukom:

"Neću stati, nema odstupanja od reformi ni za jotu".

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Sto dana Vlade

Izvor: RTS, 01.Avg.2014

Ambiciozni, ali ostvarljivi planovi, surove reforme, boljitak za radnike, sumrak za neradnike, diplomatija u petoj brzini i pustoš koju su ostavile poplave - tako bi se u najkraćem moglo sažeti prvih sto dana vlade, koju od kraja aprila vodi premijer Aleksandar Vučić...Premijer je, startujući,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.