Srpsko-ruski humanitarni centar spas za region

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-ruski humanitarni centar spas za region

02.03.2015. - Srpsko-ruski humanitarni centar, smešten kod aerodroma "Konstantin Veliki", opravdao svoje postojanje. Aktivno učestvovali u velikim operacijama pružanja pomoći u Srbiji, Republici Srpskoj, Fefderaciji BiH, Grčkoj, Sloveniji...

Srpsko-ruski humanitarni centar (SRHC) u Nišu opravdao je svoje postojanje, a njegovi pripadnici bili su tu kada je bilo najpotrebnije. Veliku pomoć pružili su ljudima u Srbiji prošle godine, tokom majskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << poplava u Obrenovcu, kada su evakuisali 2.000 ljudi, uključujući više od 600 dece.

Kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktor Viktorovič Safjanov, sumirajući rezultate rada u protekloj godini, podseća da je SRHC osnovan 25. aprila 2012. godine, na osnovu sporazuma vlada Republike Srbije i Ruske Federacije.

Gašenje požara, otklanjanje posledica poplava, humanitarna pomoć nastradalom stanovništvu, razminiranje, ali i usavršavanje kadrova polja su, veli naš sagovornik, na kojima deluje SRHC. Centar je aktivno učestvovao u nekoliko operacija pružanja pomoći Republici Srbiji, kao i u akcijama u otklanjanju posledica vanrednih situacija na teritoriji Republike Srpske, Federacije BiH, Grčke i Slovenije.

 

KAO KOD KUĆE- U Nišu se osećamo kao kod kuće, ali ne zaboravljamo da smo gosti - kaže Viktor Viktorovič Safjanov i konstatuje da sa lokalnom zajednicom imaju izvanrednu saradnju. - Imamo podršku na svakom nivou i bez nje samo postojanje centra ne bi bilo uspešno.

- Glavni zadatak centra u ovoj godini godini biće zaštita stanovništva Srbije od prirodnih i drugih nesreća, kao i podizanje efikasnosti njegovog rada - naglašava Safjanov. - Rukovodstvo centra će raditi i na budućnosti i usavršavanju mladih za rad u ovakvim centrima. Tako će univerziteti u Nišu u Sankt Peterburgu sarađivati tako što će razmenjivati znanja, ali i studente koji će se usavršavati baš u obastima koje pokriva centar u Nišu.

Srpsko-ruski centar je i mnogo pre svog zvaničnog otvaranja ispunio svoju humanitarnu misiju. Septembra 2011. prilikom gašenja šumskih požara velikih razmera, u blizini Kraljeva i Zaječara potvrđena je visoka efikasnost i vrednost centra, pre svega kod primene letilica u teško dostupnim planinskim područjima.

Zajedno sa helikopterima i kopnenim jedinicama MUP Srbije, požari su lokalizovani u veoma kratkom roku. Kako navodi Safjanov, zajednički srpski-ruski odred za humanitarno razminiranje od 2008. učestvuje na pretraživanju, pronalaženju, otkopavanju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava. Pre svega na lokalitetu Karađorđevo Brdo kod Paraćina, a takođe i u Nišu.

Zanimljivo je da su krajem minule godine, iako je zvaničan povod bilo predstavljanje rezultata SRHC, predstavnici inostranih ambasada i novinari dobili priliku da se lično uvere u to da hangar nedaleko od civilnog aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu nije nikakva "ruska vojna baza".

Lično su videli da se u njemu nalazi samo oprema za pružanje pomoći u slučajevima elementarnih nepogoda. A jedan od generatora, kapaciteta 120 kilovata, korišćen je prilikom poslednje vanredne situacije u Majdanpeku za potrebe tamošnje bolnice, dok je drugi takav uređaj bio isporučen Šapcu.

Inače, u samom magacinu "pod konac" je poredano sve ono što je potrebno za pomoć u vanrednim situacijama. Tu su poljske kuhinje, šatori, pokrivači, peći na čvrsto gorivo, a spasiocima su na raspolaganju i na desetine čamaca, kamp šatora, 1.500 kompleta metalnog posuđa, hidraulični alat za hitne intervencije... Spremno je i desetak novih terenaca "lada niva", a ispred magacina SRHC parkirano je još desetak najsavremenijih vatrogasnih vozila "man" - pripravnih da u svakom trenutku krenu na izvršenje zadataka.

U Nišu su stacionirani i saniteti, koji se veoma brzo pretvaraju u priručne ambulante, ali i veliki šatori sa mini-pećima.

Miša Ristović,

novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.