Posle nevremena auto-servisi puni

Izvor: RTS, 13.Avg.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle nevremena auto-servisi puni

Grad koji je pre nekoliko dana pogodio zapadnu Srbiju oštetio je mnoge automobile koji su se našli pod vedrim nebom. Lomio je stakla, ulubljivao karoseriju. Posle poplava od pre dve godine i sve češćih oluja praćenih krupnim gradom i potražnja za kasko osiguranjem raste.
Za samo petnaestak minuta u Požegi je grad veličine kajsije oštetio mnoga vozila. Đorđu Prpi iz Požege stradali su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << automobil i kombi.

Đorđe Prpa kaže da je oko 100 evra šteta po šoferšajbni, ne računajući limariju.
Koliko će popravka karoserije koštati, zavisi od toga kolika su oštećenja.
Ukoliko lim nije pocepan i lak nije pukao, pomoć se može potražiti od majstora koji vakuumom vraćaju lim u prvobitno stanje. Ali se ovih dana do njih teško stiže. Jednoj radionici u Beogradu posao se povećao za oko dvesta odsto.
"Krajem septembra već mogu da razmišljam o drugim automobilima, inače to što se desilo u Pančevu, Beogradu, Loznici, ti automobili su rezervisali svoj termin. Do pedeset udaraca cena je oko 33.000 dinara za ceo auto", rekao je auto-limar Dušan Malenović.
Ukoliko limarija mora da se klasično ispravlja i farba, cena je i nekoliko puta veća. Neplanirani izdatak, koji su neki Požežani izbegli uplatom kasko osiguranja.
Aleksandar Mihailović iz Požege kaže da zamena "mercedesovog" stakla košta 51.000 dinara. "U ovom delimičnom kasku je osamdest odsto pokriva osiguravajuće društvo, a dvadeset odstoje učešće samog osiguranika", kaže Mihailović.
Za kasko osiguranje koje bi u potpunosti pokrilo štetu i polisa je skuplja. Sve više njih ne žali taj novac. Osiguravači kažu da je danas za gotovo četvrtinu više kasko osiguranih vozila nego pre godinu dana. Povećan je i broj prijavljenih šteta.
"U odnosu na prošlu godinu, kada je to bilo nekoliko desetina šteta kao posledica elementarnih nepogoda, ove godine ih ima nekoliko stotina. Štete koje je Dunav platio u poslednjih dva meseca, u junu ili julu jer je tada bio grad najintezivniji, merile su se sa nekoliko stotina miliona dinara", kaže Miloš Milovanović, direktor Direkcije za naplatu šteta "Dunav osiguranja".
Iako pokriva štetu, mnogi i dalje voze na sreću, jer im je kasko skup. Na osiguranje se odlučuju uglavnom vlasnici novijih vozila i onih kupljenih na lizing.
Dostupna je i jeftinija varijanta za one koji ne insistiraju na ovlašćenim servisima i pristaju na polovne delove.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.