Katastrofalna poplava u Nišu - Poplavni talas od 5,5m (FOTO)

Izvor: NiskeVesti.rs, 30.Maj.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofalna poplava u Nišu - Poplavni talas od 5,5m (FOTO)

Katastrofalna poplava se desila 23.juna 1948. godine. Razlika u visini vodostaja između kote najniže vode i vode ovog poplavnog talasa je bila 5,5 metara.

Beogradmalski most, s propusnom moći od 1096 kubnih metara vode u sekundi preuzeo je ulogu brane, čime je dimenzija poplave dobila još veće razmere. U poplavi se našla cela leva obala Nišave do Svetonikolskog brega i Gorice. Visina rečnog mulja u okolini škole >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << „Učitelj Tasa“, 900 metara daleko od Nišave, je bila 1,55 metara.
Inače, do izgradnje Zavojske hidroelektrane kolebanje vode Nišave je bilo izrazito, i kretalo se od 4 kubnih metara vode u sekundi pri najmanjoj, do 400 kubnih metara u sekundi pri velikoj vodi.
Prilikom katastrofalnih vodostaja proticajna količina vode je bila i hiljadu i više kubnih metara u sekundi. Katastrofalni vodostaji su se prosečno javljali u toku četvrt veka i bili su praćeni poplavama. U zadnjih 150 godina, katratofalni vodostaji sa poplavama su zabeleženi 1897., 1926. i 23. juna 1948. godine.
{gallery}poplave-nis-48{/gallery}
Fotografije poplave su iz privatne kolekcije
Dr Jovana V. Ćirića.
ODLOMAK IZ KNJIGE
"Zemlja najlepše patnje"
Milan Novaković

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.