Država (za sada) zaboravila na obrenovačke privrednike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država (za sada) zaboravila na obrenovačke privrednike

Obrenovčanima se već nekoliko dana dele potvrde na osnovu kojih će imati pravo na isplatu novčane pomoći, kako bi sanirali posledice poplava. Za razliku od sanacije stambenih objekata, pomoć maloj i srednjoj privredi nije obuhvaćena ovim merama pomoći.

Posle majskih poplava u kojima su izgubili kuće, stanove, ali i u kojima su stradali lokali i zanatske radionice, mali privrednici iz Obrenovca na izmaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su snaga, jer za razliku od zaposlenih u državnim firmama, oni nemaju drugi način da prežive.

Privrednica Olivera Crnogorčić Blažić navodi za RTV da ima sina od 19 godina, i da se trudi da učinim sve da ode odavde. "Ja znam još par takvih slučajeva, ne samo u svojoj okolini, čija deca neće poći ovde u školu. Znam puno roditelja koji čekaju da malo samo skoči vrednost stana, da to prodaju, jer se boje šta će biti sa nama idućeg proleća", kaže Blažić.

Goran Mitrović iz Poslovnog kluba "Obrenovac 2014" kaže da privrednici koji žele da nastave posao imaju velikih problema. "Oni ne počinju posao od nule, oni polaze iz minusa i to popriličnog. Mnogima su zalihe uništene, obaveze prema dobavljačima koji su isporučili te zalihe stoje", navodi Mitrović.

Obrenovački privrednici ostali su bez alata i robe, bez zaliha, sa dugovima prema dobavljačima, ali i prema državi zbog poreza i taksi kojih nisu oslobođeni. Zbog toga su bili prinuđeni da otpuste radnike, koji su kao nezaposlena lica, prešli na teret budžeta. Da bi grad oživeo, potrebna je privreda, ali za njeno pokretanje još nisu stvoreni uslovi, tvrde obrenovački preduzetnici.

"Totalna je nesigurnost ne samo to što nećemo imati tržište, nego bedemi oko naših reka nisu postavljeni, nasipi su otvoreni po dužini od 300 do 500 metara. Ceo grad je potpuno na tacni, na izvolte", tvrdi obrenovački privrednik Mirko Stanojević.

Osim isplata naknada za oštećene stambene objekte, plan pomoći preduzetnicima još nije utvrđen, te maloj privredi u Obrenovcu predstoji neizvesnost koju nosi jesen, ali i svaka sledeća kiša.

Opširniju priču "Obrenovac dva meseca posle" biće emitovana večeras od 21.00 na Prvom programu Radio-televizije Vojvodina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.