Izvor: Danas, 02.Feb.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donirali studiju, znanje i iskustvo

Beograd - Češka Razvojna agencija donirala je kompletna sredstva za izradu studije izvodljivosti i početak radova na otklanjanju šteta nastalih na postrojenjima Elektroprivrede Srbije, usled katastrofalnih poplava koje su našu zemlju zadesile u maju prošle godine.

Zahvaljujući toj donaciji, zajednička radna grupa izradila je studiju izvodljivosti o najefikasnijem i najisplativijem modelu za EPS kako bi bile otklonjene >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << štete od poplava na postrojenjima na kopovima u Rudarskom basenu "Kolubara" i u "TE-KO Kostolac". - Iskustva čeških stručnjaka su veoma korisna, jer se ta država u poslednjih 20 godina često suočavala sa velikim poplavama. Češki stručnjaci su uradili najefikasniji model za otklanjanje posledica poplava i stabilizaciju rada kopova - navode za Danas u EPS-u. Radnu grupu činio je tim stručnjaka iz Češke i inženjeri iz EPS-a, "Kolubare" i "Kostolca". Kao deo programa, inženjeri iz EPS-a, "Kolubare" i "Kostolca" bili su u poseti Ministarstvu energetike i površinskih kopova u Češkoj kako bi razmenili iskustva o načinima i mogućnostima za saniranje šteta od poplava. U toku je finalna faza donacije, u kojoj tehnika i osoblje iz Češke rade na saniranju posledica poplava na kopovima u Kostolcu.

Studiju izvodljivosti otklanjanja šteta od poplava na postrojenjima EPS-a, kao donaciju Češke, predsednik vlade te države Bohuslav Sobotka predao je predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i predstavnicima EPS-a 16. decembra, tokom Trećeg samita lidera zemalja centralne i istočne Evrope i Kine. Ta studija predstavlja deo međudržavne saradnje srpske i češke vlade - naglašavaju u EPS-u.

U tom preduzeću podsećaju da je tokom katastrofalnih majskih poplava vlada Češke među prvima pružila pomoć "Elektroprivredi Srbije", a češki spasilački timovi danonoćno su bili pred Termoelektranom "Kostolac B" i pumpama izvlačili vodu kako bi elektrana ostala bezbedna.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.