Prekinuta sednica odbora za KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2011, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta sednica odbora za KiM

BEOGRAD -

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović prekinuo je sednicu tog tela, jer predstavnici Vlade nisu došli da obrazlože izveštaj o svojim aktivnostima na Kosovu.

Kragović je nastavak sednice zakazao za sutra u 14 sati.

Sednica Odbora počela je nešto posle 14 sati, a poslanici DSS i SRS su nakon dva sata rasprave o vladinom izveštaju predložili da se ona prekine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nastavi sutra.

Kragović je ranije obavestio članove Odbora da je još u petak predstavnicima Vlade, ministru za KiM Goranu Bogdanoviću i šefu beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislavu Stefanoviću, uputio poziv na sednicu Odbora.

Samardžić: Neprihvatljiv nedolazak predstavnika vlade

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je danas da je neprihvatljiv nedolazak predstavnika vlade na sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj je trebalo da se raspravlja o izveštaju koji je Vlada Srbije podnela parlamentu o aktivnostima na stabilizovanju situacije u Pokrajini.

Samardžić je novinarima posle sednice, koju je prekinuo predsednik Odbora Ljubomir Kragović i nastavak zakazao za sutra u 14 časova, rekao da je predložio prekid sednice zbog nedolaska predstavnika vlade posle skoro dva sata rasprave jer je "poštovao poslovnik o radu i proceduru".

On je precizirao da je rasprava počela zahtevom za proširenje dnevnog reda, i da je tek potom otvoreno pitanje o, kako je naglasio, stvarima koje su poslovnički problematične, a to je da se sednica Odbora o jednom aktu vlade ne može održati bez prisustva predstavnika vlade.

Samardžić je dodao da je posle dvadeset minuta krenula diskusija na tu temu, i da su svi poslanici, bez obzira kojoj stranci pripadaju, jedinstveno govorili da ne može da se održi sednica bez predstavnika vlade.

Prema njegovom mišljenju, sednici mora da prisustvuje ministar, a ne neko tehničko lice.

Zahtev za odlaganje sednice za 24 sata zajedno su predložili članovi Odbora iz DSS i SNS, dok je zamenik predsednika Odbora Dejan Radenković smatrao da bi predsednik parlamenta trebalo vladi da uputi zahtev da skupštini dostavi obavezujući akt o kojem bi se poslanici izjašnjavali.

Tokom sednice poslanici vladajuće koalicije i opozicije negodovali su što sednici Odbora ne prisustvuju šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Današnja rasprava

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju danas je kratko raspravljao o Vladinom izveštaju o aktivnostima na stabilizovanju situacije u Pokrajini.

Zbog velikog interesovanja za ovu temu sednica Odbora "preseljena" je u Malu salu skupštinskog zdanja.

Poslanik DS Srđan Milivojević objasnio je da Odbor ne može da glasa o Izveštaju Vlade, ali da može preporučiti Parlamentu kako da formuliše akt koji bi bio prihvatljiv i obavezujući za sve.

Uz napomenu da se od sednice Odbora očekivalo mnogo, poslanik DS Dragiša Đoković je konstatovao da se, po svoj prilici, neće desiti ništa epohalno, naglasivši da građani koji su na barikadama nisu kriminalci, kako ih pojedini političari kvalifikuju.

Nemanja Šarović (SRS) kritikovao je vladin izveštaj zato što se ne zna, kako je naveo, da li to predstavlja izveštaj o aktivnostima vlade, o postojećem stanju na severu Kosova ili je to politička ocena o radu vlade koju ona sama sebi daje.

Odbor nije prihvatio inicijativu DSS da se dnevni red proširi njihovim predlogom zaključaka u četiri tačke, a u kojem se navodi da su Srbi na Kosovu i Metohiji građani Srbije, te da je zahtev za ukidanje institucija Srbije pod izgovorom da su one paralelne - protivpravni zahtev.

DSS u predlogu zaključaka podržava mirne proteste i barikade, ali traži da se Kfor vrati u okvire Rezolucije 1244, a UNMIK na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i predlaže da Skupština Srbije potvrdi da će Srbi na Kosovu učestvovati na republičkim i lokalnim izborima u Srbiji.

Predsednik Odbora Ljubomir Kragović (SRS) izjavio je da na kraj teksta vladinog izveštaja, po njegovom mišljenju, treba dodati da se suspenduju svi pregovori u Briselu, uskrati gostoprimstvo Euleksu, a da se pregovori i problemi u vezi sa Kosovom rešavaju tamo gde su i nastali.

Vladin izveštaj

U Izveštaj o aktivnostima Vlade Srbije na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohijise naglašava se da Srbija interese svog naroda brani svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju i da će to činiti i u buduće imajući u vidu političko -bezbednosni kontekst definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova.

Vlada u izveštaju, u kojem su događanja na severu Kosova data hronološkim redom, navodi da su se Euleks i Kfor nakon 16. septembra stavile u službu Prištine obezbeđujući sve neophodne uslove za prisustvo organa takozvane Republike Kosovo (njihovih carinika i policajaca) na administrativnim prelazima.

Vlada je obuhvatila i problem katastra, pa je tako navedeno da je cilj Prištine bio da se bukvalno, fizički, vrate sva originalna dokumenta koja se tiču katastra na Kosovu i Metohiji, budući da to pitanje za Prištinu ima simbolički značaj "vraćanja dokumenata koje je Srbija otela Kosovu".

S obzirom na suprotstavljene stavove dve strane, EU je na sebe preuzela obavezu davanja političkih garancija za sprovođenje tih aranžmana, ali je tokom početka primene, naročito u oblasti carinskog pečata, došlo do krajnje pristrasnog tumačenja aranžmana u korist Prištine, piše u izveštaju Vlade Srbije.

Vlada je pojasnila da je tumačenje EU polazilo od toga da se aranžmani odnose i na administrativne prelaze na severu Kosova i Metohije, koji nisu bili predmet razgovora i da je u više navrata upozorila predstavnike misija Euleksa i Kfora da se nakon 16. septembra, odnosno dana prestanka važenja privremenog aranžmana s Kforom, ne preduzimaju nikakve akcije koje bi narušile neutralnost ovih misija.

Uprkos tome, Euleks i Kfor su se nakon 16. septembra stavile u službu Prištine, a nakon toga, Vlada Srbije je hitno zatražila da se te misije vrate izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Rezolucijom 1244 SB i Sporazumom u šest tačaka.

U opisivanju događaja koji su tada usledili, vlada je podsetila da su Srbi sa severa Kosova na to odgovorili spontanim okupljanjem i postavljanjem barikada na glavnim putnim pravcima, čime su iskazali nezadovoljstvo akcijama Kfora i Euleksa i zahtevali povlačenje carinika i policajaca takozvane Republike Kosovo sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Vlada je podvukla da reakcija Srba nije bila usmerena protiv predstavnika Kfora i Euleksa, već je predstavljala mirnu reakciju i način da se iskaže neprihvatljivost prisustva predstavnika Prištine na administrativnim tim prelazima.

U Izveštaju se zatim taksativno navode događaji u južnoj pokrajini, među kojima i onaj kada su vojnici Kfora na administrativnom prelazu Jarinje 27. septembra bacili šok bombe na okupljene građane, ispalivši pri tome patrone suzavca, pa gumene metke, najpre prema Srbima koji su bili na alternativnom putu iz pravca Leposavića, a onda i ka Srbima koji su bili na istom putu, ali iz pravca Rudnice.

Istovremeno se čula i rafalna paljba iz vatrenog oružja, nakon čega su se okupljeni građani razbežali, jer je bilo očigledno da su vojnici Kfora dejstvovali bojevom municijom protiv nenaoružanih građana, piše u izveštaju Vlade Srbije.

Dodaje se da su ubrzo sanitetske ekipe došle na lice mesta kako bi ukazale pomoć građanima koji su zadobili povrede, kao i da su vojnici Kfora dejstvovali bojevom municijom ka sanitetu dok su lekari ukazivali pomoć povređenima.

U izveštaju se kaže da je tada povređeno sedam Srba, od kojih je šest sa teškim telesnim povredama, ustrelnim i prostrelnim ranama, zbrinuto u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, a dvojica povređenih su operisan.

Vlada je ukazala da su tvrdnje Kfora da su koristili samo suzavac i gumene metke u samoodbrani, opovrgnute detaljnim izveštajem lekara iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici, kojim je neosporno dokazano da su povređeni građani imali povrede nastale bojevom municijom.

U izveštaju se navodi i da su državni organi Srbije, posle prvih informacija o zbivanjima na administrativnom prelazu Jarinje i eskalacije sukoba, pozvali građane na uzdržanost i smirivanje situacije i da ne nasedaju na provokacije.

Usled ovoga, odložena je sedma runda dijaloga Beograda i Prištine koja je bila zakazana istog dana u Briselu, a istovremeno Beograd je istakao spremnost da se dijalog nastavi, ali uz prethodno iznalaženje rešenja za aktuelnu krizu na terenu.

U dokumentu piše da stalni pozivi vlade na mirno rešavanje problema dobijaju na značaju kad se sagleda celokupna situacija, jer se svaka eskalacija sukoba na severu pokrajine prenosi južno od reke Ibar, gde se građani srpske nacionalnosti nalaze u okruženju i gde bi upravo oni bili žrtve nasilnih akata albanskih ekstremista.

"U trenutku kada se Republika Srbija suočava sa velikim pritiscima, bez obzira na to odakle dolaze, da se instituciunalno povuče sa prostora Kosova i Metohije, bilo kakvo postavljanje stranačkih interesa u prvi plan ne doprinosi rešavanju problema na KiM", upozorava se u izveštaju vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prekinuta sednica Odbora za KiM

Izvor: RTS, 01.Nov.2011

Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović prekinuo sednicu tog tela, pošto predstavnici Vlade nisu došli da obrazlože izveštaj o svojim aktivnostima na Kosovu i Metohiji. Nastavak sutra u 14 časova...Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije prekinuta je...

Nastavak na RTS...

PREKINUTA SEDNICA ODBORA ZA KOSOVO, NASTAVAK SUTRA

Izvor: Kurir, 01.Nov.2011

BEOGRAD - Sednica Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju prekinuta je danas posle dvoipočasovne rasprave, a nastavak je zakazan za sutra u 14 sati. Predsednik Odbora Ljubomir Kragović rekao je da će na nastavak sednice pozvati i predstavnika Vlade Srbije, čiji predstavnici danas nisu prisustvovali...

Nastavak na Kurir...

Svađali se tri sata

Izvor: Danas, 01.Nov.2011

Nakon tri sata rasprave i međusobnih prepucavanja narodnih poslanika, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Ljubomir Kragović prekinuo je juče po podne sednicu tog parlamentarnog tela i zakazao novu za danas u 14 časova, uz poziv predstavnicima Vlade Srbije da se ovog puta odazovu.

Nastavak na Danas...

Odbor za KiM prekinuo sednicu

Izvor: Politika, 01.Nov.2011

Poslanici nisu mogli da se dogovore o čemu mogu da glasaju.– Nedolazak predstavnika vlade naljutio sve članove odbora..Resorni skupštinski odbor prekinuo je juče sednicu, posle dva i po sata rasprave o vladinom izveštaju o Kosovu i Metohiji, jer članovi ovog tela nisu mogli da se dogovore o čemu...

Nastavak na Politika...

Odbor pozvao predstavnike vlade

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 08:50

Beograd -- Sednica skupštinskog Odbora za Kosovo na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Vladinom izveštaju o Kosovu, biće nastavljena danas. Pozvani predstavnici vlade..Sednica Odbora biće održana u 14 sati u Domu Narodne skupštine...Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju skupštine Srbije Ljubomir...

Nastavak na B92...

KRAGOVIĆ: BOGDANOVIĆU I STEFANOVIĆU POSLATI POZIVI

Izvor: Kurir, 02.Nov.2011

BEOGRAD - Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju skupštine Srbije Ljubomir Kragović izjavio je da su pozivi za današnji nastavak sednice tog Odbora o vladinom izveštaju o aktivnostima na stabilizovanju situacije na Kosmetu juče po podne poslati i predstavnicima vlade..."Pozivi su poslati u 17 sati...

Nastavak na Kurir...

Tadić će i sever dati Šiptarima

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2011

Vlast izbegava da se o situaciji na Kosovu raspravlja u parlamentu jer će uskoro i narod i teritoriju predati šiptarskim separatistima. Ministar za KiM je nesposoban, a šef Vladinog pregovaračkog tima još nesposobniji i zato ću tražiti njihovu smenu, kaže u intervjuu za "Vesti" Ljubomir Kragović,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.