Jeremić nastavlja posetu Etiopiji

Izvor: Blic, 27.Jan.2012, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić nastavlja posetu Etiopiji

ADIS ABEBA- Poslednjeg dana samita Afričke unije u glavnom gradu Etiopije ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić imaće niz bilateralnih susreta.

Ministar Jeremić juče se na marginama zasedanja Izvršnog saveta Afričke unije u Adis Abebi sastao sa više od 15 šefova diplomatija afričkih zemalja, kao i sa predstavnicima država koje ovom doga]aju, kao i Srbija, prisustvuju u svojstvu posmatrača.

Jeremić je juče izjavio da se na afričke države koje nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dalje vrši veliki pritisak da tu svoju poziciju promene.

"Kombinacija pritisaka, ucena i prljavog novca učinila je da jedan broj afričkih zemalja, koji je dugo imao poziciju da iz principijelnih razloga ne priznaje pokušaj otcepljenja dela teritorije jedne suverene države, tu svoju poziciju promeni", rekao je Jeremić posle bilateralnih sastanaka koje je imao na marginama samita Afričke unije u Adis Abebi.

Jeremić je u izjavi Tanjugu rekao da je mali broj država koje su pod pritiskom promenile mišljenje po pitanju unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova i da značajna većina zemalja afričkog kontinenta ne priznaje Kosovo.

Od 54 članice Afričke unije sa kojima Srbija ima diplomatske odnose 16 država je priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a 38 to nije učinilo.

Ovogodišnji samit Afričke unije, čija je tema "Podsticanje unutarafričke trgovinske saradnje", pored delgacije Srbije, koja ima status posmatrača u toj organizaciji, prate i visoki predstavnici mnogih evropskih država.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.