Danas poklon knjiga uz Blic: Pripovetke Antonija Isakovića

Izvor: Blic, 27.Sep.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas poklon knjiga uz Blic: Pripovetke Antonija Isakovića

Uz svaki primerak Blica danas vam poklanjamo knjigu Antonija Isakovića, neprevaziđenog majstora kratke priče. U knjizi se nalazi izbor pripovedaka - Kašika, Podne, Crveni šal, Berlin kaput, Kroz granje i nebo, U znaku aprila, Veče. Potražite vaš primerak knjige od prodavca novina.

Antonije Isaković, književnik i akademik, rođen je 6.novembra 1923. godine u Beogradu. Učesnik je narodnooslobodilačke borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 1941. godine.

Kao direktor NIN-a inicirao je i ustanovio najprestižniju književnu nagradu u našoj zemlji - Ninovu nagradu za roman godine. Bio je odgovorni urednik književnog časopisa „Delo“, a u periodu od 1960 - 1974. godine i direktor Izdavačkog preduzeća „Prosveta“, kada je ta izdavačka kuća ostvarila svoje najveće uspehe.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 7. marta 1968. godine, a za redovnog 22. aprila 1976. godine. Od 1980. do 1992. godine bio je potpredsednik SANU. Bio je neprevaziđeni majstor kratke priče.

Njegove pripovetke prevedene su na mnoge strane jezike i objavljivane su u SAD, SSSR, Nemačkoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Švedskoj, Italiji, Kini, Indiji, Mađarskoj,

Rumuniji i u brojnim drugim zemljama. Pripovetke Antonija Isakovića objavljene su u više inostranih antologija najboljih svetskih priča, uz priče Čehova i Hemingveja.

Antonije Isaković bio je i ostao najekranizovaniji pisac Jugoslavije i Srbije, pisac po čijim je delima snimljeno najviše filmova. Film „Tri“, reditelja Aleksandra Saše Petrovića, jedini srpski film koji je ikada ušao u najužu nominaciju za nagradu „Oskar“ za strani film, snimljen je po scenariju koji je napisao Antonije Isaković.

Čuveni filmski reditelj Emir Kusturica svoj diplomski film „Gernika“ snimio je po istoimenoj priči Antonija Isakovića. Po njegovim delima urađene su i brojne pozorišne predstave.

Objavio je knjige: Velika deca, Paprat i vatra, Prazni bregovi, Tren I, Tren II, Obraz, Govori i razgovori, Miran zločin, Gospodar i sluge, Nestajanje…

Dobitnik je svih najznačajnijih književnih nagrada: Zmajeve, Sedmojulske, Oktobarske, Vukove, Andrićeve, Ninove, nagrada „Meša Selimović“ i „Bora Stanković“, kao i brojnih drugih nagrada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.