Mileti Markoviću nagrada Živojin Pavlović

Izvor: Blic, 22.Jul.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mileti Markoviću nagrada "Živojin Pavlović"

Književnu nagradu "Živojin Pavlović" za najbolju knjigu proze pisca iz Jagodine i Pomoravlja za prošlu godinu, dobio je pisac, etnomuzikolog i profesor univerziteta penziji dr Mileta Marković iz Jagodine. Živojin Pavlović

- Marković je nagradu dobio za "sveobuhvatno književno delo, među kojim se izdvaja knjiga "Moji susreti sa muzikom" objavljena prošle godine - saopštio je Upravni odbor Književnog kluba "Đura Jakšić" iz Jagodine.

Odluku žirija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za dodelu nagrade, u sastavu književnik i novinar profesor književnosti Slobodan Žikić, profesor književnosti Snežana Bihler i knjizevnik i novinar Miroslav Dimitrijević, Upravni odbor Književnog kluba je jednoglasno prihvatio, navodi se u saopštenju.

Pored šest objavljenih knjiga beletristike, Marković je objavio i četiri stručne knjige i preko 200 stručnih i naučnih tekstova.

Neke od knjiga i radova su mu prevedeni na više stranih jezika.

Nagrada "Živojin Pavlović" ustanovljena je 2002. godine, u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933. - 1998.) koji je mladost proveo u Jagodini.

Živojin Pavlović je autor dela: "Krivudava reka", "Dve večeri u jesen", "Cigansko groblje", "Ubijao sam bikove", Kriške vremena" (zbirka pripovedaka), "Divlji vetar", "Ispljuvak pun krvi".

Većina Pavlovićevih filmova ima antologijski značaj u okviru srpske i svetske kinematografije: "Povratak", "Budjenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Zadah tela", "Do vidjenja u sledećem ratu"...

Nagrada se dodeljuje pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine a sastoji se od novčanog iznosa i unikatne povelje a biće dodeljena polovinom septembra, na posebnoj svečanosti u Književbnom klubu "Djura Jakšić" u Jagodini.

Nagradu Književnog kluba "Đura Jakšić" iz Jagodine "Živojin Pavlović" do sada su dobili književnici: Miroslav Mika Ristić, Borislav Radosavljević, Bosiljka Pušić, Bajo Džaković, Slobodan Žikić, Slobodan Boda Vasić, Veljko Guberina, Nikodije Spasić, Rade Milosavljević, Miroslav Dimitrijević i Ratko Stojilov.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Penzija,   Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.