I MMF ZA RAST PLATA I PENZIJA: U Srbiji ima prostora za povećanje primanja

Izvor: Telegraf.rs, 24.Sep.2016, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I MMF ZA RAST PLATA I PENZIJA: U Srbiji ima prostora za povećanje primanja

Međunarodni monetarni fond dozvoliće Srbiji da poveća penzije i plate zaposlenima u javnom sektoru, ali će ovi procenti biti skromni. Ovo proizilazi iz izjave Džejmsa Roufa, šefa misije MMF koja je u Beogradu boravila prethodnih pet dana. Misija je, naime, pozitivno ocenila fiskalne rezultate koje je Srbija ostvarila u periodu trajanja programa sa ovom institucijom i najavila razgovore o budžetu za 2017. prilikom idućeg dolaska u oktobru.

- Razmotriće se potencijalne upotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << prostora koji se otvara zahvaljujući fiskalnim rezultatima koji su bolji od očekivanih, pored ostalog i za umerena i targetirana povećanja plata u javnom sektoru i penzija, dodatne investicije u ključnim prioritetnim oblastima ili za druge stavke potrošnje kojima se unapređuje rast - izjavio je Džejms Rouf.

- Promene plata i penzija treba da uzmu u obzir okruženje sa veoma niskom inflacijom koje je pomoglo da se očuva kupovna moć i poveća životni standard, kao i potrebu da se obezbedi stroga kontrola tekuće javne potrošnje.

Rauf ističe da je postignuta saglasnost sa srpskim vlastima da smanjenje javnog duga treba da ostane prioritet, kao i da treba da se nastavi sa postepenim fiskalnim prilagođavanjem. Upravo će, u tom okviru da se razgovara i o najavljenom rastu plata i penzija, prenose "Večernje Novosti".

U fokusu interesovanja predstavnika MMF bila je i racionalizacija javne uprave i reforma sistema zarada u javnom sektoru.

Očekuje se da će najavljena povećanja da zažive od 2017. godine. Odluka o tome mogla bi da bude donesena posle sledeće kontrolne misije MMF, koja u Beograd stiže u oktobru.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.