Vršcu i Kikindi status grada

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršcu i Kikindi status grada

Pred poslanicima Skupštine Srbije uskoro će se naći na usvajanju po hitnom postupku zakon o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije kojim se pogranične opštine Vršac, Kikinda i Pirot svrstavaju među gradove u Srbiji.

Tako će dopunom postojećeg zakona Vršac postatiti grad pri kojem će biti sela Vatin, Veliko Središte, Vlajkovac, Vojvodinci, Vršački Ritovi, Gudurica, Zagajica, Izbište, Jablanka, Kuštilj, Mali Žam, Malo Središte, Markovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Mesić, Orešac, Pavliš, Parta, Potporanj, Ritiševo, Sočica, Straža, Uljma i Šušara.

Status grada dobiće i Kikinda sa selima Banatska Topola, Banatsko Veliko Selo, Bašaid, Iđoš, Mokrin, Nakovo, Novi Kozarci, Rusko Selo i Sajan.

U obrazloženju zakonskog akta navedeno je da se ovim opštinama dodeljuje status grada zbog toga što je reč o pograničnim opštinama kojima treba pomoći da stvore uslove za više investicija i bolji ekonomski razvoj.

Iz pograničnih mesta, kao što su i Vršac i Kikinda, pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države.To se nepovoljno održava na bezbednost i pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređenje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta, navodi se u obrazloženju.

Kako se u ovoj godini očekuje značajan priliv investicija Vlada Srbije zahteva od poslanika Skupštine Srbije da izmenu zakona usvoje po hitnom postupku jer bi svako prolongiranje davanja statusa grada Vršcu i Kikindi, kao i Pirotu, moglo da prouzrokuje štetne posledice u smislu gubitka daljih investicija, usporenog razvoja svih sredina i daljeg odliva stanovništva, naročito njegovog mladog i obrazovanog dela.

Lokalna samouprava već godinama traži da se Vršcu prizna status grada, pozivajući se da ga je istorijski imao još u vreme Austrougarske. U zahtevu je isticano da je Vršac brzim privrednim razvojom u nekoliko minulih decenija svojim rezultatima stekao sve potrebne uslove da se to ostvari.

Autor: Dnevnik

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kikinda će opet dobiti status grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016

Nakon što je 2007. godine, usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji izgubila stus grada, Kikinda će taj status ponovo dobiti. Naime, izmene i dopune Zakona ušle su u skupštinsku proceduru i do kraja februara, kako se očekuje, poslanici u republičkom parlamentu trebalo bi taj predlog i da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.