VIDEO: Mafijaška tura po Siciliji

Izvor: Radio 021, 23.Mar.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Mafijaška tura po Siciliji

Italijanska turistička agencija u gradu Trapani, u zapadnom delu Sicilije, došla je na ideju da organizuje "mafijašku turu" - obilazak nekoliko lokacija povezanih s tom kriminalnom organizacijom, što je izazvalo nezadovoljstvo lokalnih vlasti.

Vlasnik agencije Djani Griljo napisao je na sajtu "Mafija tura - Antimafija tura" (Mafia Tour - Atimafia Tour) u pokušaju da stiša raspravu, ali je polemika nastavljena.

"To je ludost i uvreda za ceo grad", izjavio je gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Trapanija Vito Damiano, koji je zatražio zatvaranje sajta "Esay Trapani" koji organizuje te ture. Griljo je indirektno odgovorio na sajtu da se tura organizuje u cilju informisanja i "potrage za istinom" o mafiji.

"Osećamo potrebu da obavestimo turiste koji obilaze Siciliju šta je to mafija. Naša mafijaška tura je zapravo akcija protiv mafije", naveo je Griljo. Moto te ture je "Mafija ubija, ali i ćutanje", stih pesnika i novinara Pepina Impastata, koji je rodjen u mafijaškoj porodici i koga je u 30. godini 1978. ubila sama mafija.

"Mafijaška tura" se organizuje pola dana ili ceo dan. Obuhvata obaveznu posetu muzeju posvećenom mafiji u Salemi, malom mestu na oko 20 kilometara od Trampanija. Muzej nudi eksponate koji objašanjavaju odnose mafije s politikom i religijom, kao i ubistva, nezakonite radnje i novinske članke posvećene Koza nostri.

Turisti mogu da posete i mesta u kojem su boravili poznati mafijaši kao što je grad Korleone gde su bili Toti Rina i Bernardo Provencano ili Kastelvetrano, grad Matea Mesina Denara, za koga se smatra da je sadašnji vodja sicilijanske mafije.

U Italiji postoje četiri organizovane kriminalne grupe. N'drangeta važi za najjaču i najokrutniju, a ostale su sicilijanska Koza nostra, napolitanska Kamora i Sakra korona unita iz Apulije.



Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.