Izvor: Radio 021, 28.Avg.2016, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Koja je najpopularnija pesma svih vremena?

Pesma za koju danas možemo reći da je najviše izvođena na celom svetu nastala je još u 19. veku.

To je pesma "Srećan rođendan". Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ova pesma je najprepoznatljivija na engleskom govornom području, a prevedena je na 18 jezika.

Melodiju su napisale sestre Peti i Mildred Hil, 1893. godine, a originalan naslov je glasio "Good Morning to All" (Dobro jutro svima). Peti je bila direktorka dečjeg vrtića, dok je Mildred radila kao učiteljica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << muzike i kompozitorka, a melodiju su koristile u pedagoške svrhe.

Kao muzički pozdrav učitelja, objavljena je 1896. u Pesmarici za vrtić.



Rođendanska verzija objavljena je 1912. i nakon toga počinje da osvaja svet. Pesma je zaštićena do 2030. godine, a prihod od autorskih prava donosi oko dva miliona dolara godišnje.

Piter Hajdrih je na ovu temu napravio 14 varijacija, odnosno aranžirao ih u stilu nekih od velikana muzičke istorije - Mocarta, Baha, Hajdna, Betovena, Bramsa, Dvoržaka...



Autor: Radio Sarajevo

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.