U Vojvodini sve više obolelih od morbila

Izvor: Radio 021, 05.Mar.2015, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini sve više obolelih od morbila

Broj obolelih od malih boginja, takozvanih morbila, i dalje je u porastu, i prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije pa do danas registrovano je 80 slučajeva.

Prvi slučaj na teritoriji Pokrajine registrovan je 27. novembra 2014. godine, a epidemija je proglašena 19. decembra. Sredinom januara registrovano je 18 slučajeva, dok se taj broj krajem februara podigao na 62.

Na početku epidemije slučajevi su uglavnom bili povezivani sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Bosnom i Hercegovinom, gde je obolelo više hiljada ljudi, dok je sada slučaj takav da virus sve više postaje slobodan, što unosi dodatnu brigu, kaže za 021 epidmiolog Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"Tokom februara i početkom marta imamo slučajeve koji nisu povezani sa Bosnom, što znači da se sada virus širi u samoj populaciji. Međutim, ono što je za sada obeležje svih obolelih je da su većinom u pitanju odrasle osobe, koje nisu vakcinisane ili nisu preležale ovu bolest, dok je dece svega sedmoro od ovih osamdeset slučaja", kaže Medić.

Iz Instituta za javno zdravlje napominju da rizik postoji za osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane, te apeluju na sve sugrađane da na vreme vakcinišu svoju decu, jer je to najbolja prevencija od morbila. "Simptomi malih boginja su visoka temperatura, kijavica, konjuktivitis, suvi kašalj, bol u grlu, i na kraju osip koji se prvo javlja na licu zatim se spušta na vrat i grudi. U težim slučajevima može da se javi upala pluća, upala uha, a u jednom od hiljadu slučajeva i upala mozga", objašnjava Snežana Medić.

Do sada je zbog komplikacija usled ove bolesti hospitalizovano 16 ljudi.

Inače, najveća epidemija morbila u Vojvodini desila se 2007. godine, kada je obolelo preko 200 ljudi, zatim je 2011. izbila mala epidemija sa svega 11 obolelih.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine napominju da je najveća zaštita od morbila vakcinacija, koja je prema našem zakonu obavezna. Vakcinacija se u Srbiji sprovodi protiv malih boginja, zauški i rubeola, MMR vakcinom, i to do navršene 14 godine života. Stručnjaci se slažu da negativna kampanja protiv vakcinacije može da doprinese širenju vrlo opasnih bolesti.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.