Studenti Medicinskog umesto difovaca polažu anatomiju - cena od 150 do 300 evra

Izvor: 24sata, 30.Okt.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti Medicinskog umesto difovaca polažu anatomiju - cena od 150 do 300 evra

Pojedini studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koji ne mogu da polože anatomiju, jedan od najtežih ispita, plaćaju studentima medicine da to urade umesto njih. Tako je B. P. za 200 evra polagao ispit umesto budućeg “difovca”.

Kako kaže, čuo je da pojedine kolege s medicine to rade, bio mu je potreban novac za kiriju, a anatomiju je odlično savladao.

- Od prijatelja sam saznao da je njegovom drugu potrebna “pomoć”, pa sam uz prvobitno negodovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << pristao. Imao sam neopisivu tremu, ali nismo otkriveni  - priznaje B. P.

Saznao je da položen deo anatomije košta od 150 do 200 evra, a ukoliko se polažu oba dela, potrebno je platiti i do 300 evra. B. P. kaže da se studenti služe različitim trikovima.

- Obično student medicine prijavi da je izgubio indeks. Potom izvadi drugi, koji postaje validan, ali mu ostaju korice sa fotografijom u starom indeksu. Njih može da zameni sa koricama studenta sa Fakulteta sporta i dobija se novi, naizgled, važeći indeks - kaže B. P.

“Nemoguće polaganje umesto drugog”

Aleksandar Nikodijević, predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta sporta, kaže da je ovakva prevara sada skoro nemoguća.

- Jedini način je da profesor ne insistira na donošenju lične karte ili pasoša, ali time krši zvaničnu odluku fakulteta - kaže Nikodijević.

Studenti Fakulteta sporta kažu da ova pojava nije masovna, ali se dešava. Tvrde da je devojkama lakše jer ne moraju uvek da menjaju korice indeksa.

“Nemoguće polaganje umesto drugog”

Aleksandar Nikodijević, predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta sporta, kaže da je ovakva prevara sada skoro nemoguća.

- Jedini način je da profesor ne insistira na donošenju lične karte ili pasoša, ali time krši zvaničnu odluku fakulteta - kaže Nikodijević.

- Dovoljne su perika i jača šminka. Cena je velika i rizik uvek postoji, ali je garancija položen ispit sa visokom ocenom - kaže student Fakulteta sporta V. M.

Ipak, brojni studenti ovog fakulteta kažu da će radije naučiti nego dati toliko para i da plaćanje ispita mogu sebi da priušte samo oni koji imaju “dubok džep”.

Dr Nikola Grujić, dekan Medicinskog fakulteta na kome studenti Fakulteta sporta polažu anatomiju, kaže da nema tačne podatke o ovome, ali tvrdi da se to ranije dešavalo i da je moguće da se dešava i danas.

- Čuo sam da studenti falsifikuju indekse. Problem je što ukoliko ih uhvatimo u prevari nemamo mehanizam kako da ih kaznimo. Jedini način je da student ne položi ispit i da mu, ukoliko katedra tako odluči, bude zabranjen izlazak na taj predmet nekoliko meseci - kaže Grujić.

On napominje da su kao preventivnu meru uveli da uz indeks, studenti na ispite donose i važeće lične karte ili pasoše.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti Medicinskog umesto DIF-ovaca polažu anatomiju - cena od 150 do 300 evra

Izvor: 24sata, 30.Okt.2014

Pojedini studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koji ne mogu da polože anatomiju, jedan od najtežih ispita, plaćaju studentima medicine da to urade umesto njih. Tako je B. P. za 200 evra polagao ispit umesto budućeg “Difovaca”...Kako kaže, čuo je da pojedine kolege s medicine to...

Nastavak na 24sata...

Studenti medicine umesto difovaca polažu anatomiju

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2014

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja studenti koji ne mogu da polože anatomiju plaćaju kolegama sa medicine i do 300 evra da na ispit izađu umesto njih...B.P. priznaje da je nedavno za 200 evra polagao ispit umesto budućeg difovca. Kaže da je imao tremu, ali sve je dobro prošlo..."Ranije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.