Šta brucoš prvo uradi kad dođe u Novi Sad?

Izvor: Luftika.rs, 29.Sep.2016, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta brucoš prvo uradi kad dođe u Novi Sad?

Napije se, razume se.
Novostečena sloboda, bez mame i tate i samostalno raspolaganje novcem ume da udari u glavu mlađanim brucošima koji u svojim romantičnim željama svake godine pohode Novi Sad. Iako je svaka generalizacija po definicija loša, nepotpuna i neprihvatljiva, kada je reč o brucošima vrlo lako je uočiti šablon. Osim onih par kojima je prvi impuls nakon raspakivanja ramova sa slikama mame i tate i postavljanja posteljine u sobu u studentskom domu ili u jednoiposobnom stanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << bio da se raspitaju o čitaonicama i nabave knjige za prvu godinu fakulteta. Pored malog procenta takvih brucoša, ostali, stigli iz najčešće manjih mesta širom Srbije, prvo pozovu ono malo prijatelja koji su za studije odabrali Novi Sad, a ne Beograd, na žurku useljenja. Od džeparca, nekad i onog predviđenog za uplatu ručkova u menzi, kupe vinjak i ogromne količine piva. Neki izvade i domaću rakiju koju je mama spakovala, za ne daj Bože, ako zatreba brzinska dezinfekcija. Kad bi mama znala da se ćerka umesto vitaminima iz domaće bašte služi votkaminskom bombom za unutrašnju dezinfekciju, ne bi se toliko brinula. Jer realno, važno je kakav si čovek iznutra, bar nas tako uče.
brixcms.org Nekada je po Novom Sadu je kružio vic sledeće sadržine: Šta Bosanac prvo pita kad dođe u Novi Sad? – Đe Baroko? U svakom slučaju, ovaj lokal najbolje ilustruje lojalnost među studentima – ako ti kolega radi negde, moraš tamo na kafu i da daš bakšiš, naravno. Zna se da su dođoši galantni.
Neupućenima ovo možda nije baš najjasnije, ali svojevremeno je sada zatvoreni Baroko bio glavno stecište studenata. Super sreda ili kako se već zvalo neko kafansko veče sa prejeftinim alkoholom može biti razlog što su mnogi brucoši izneverili mamina i tatina očekivanja u prvom ispitnom roku. Izgovor: proces privikavanja na veliki grad. Da, upravo. Jeftin alkohol i često jeftin moral. Na sreću ili žalost mnogih studenata koji su upravo tu naučili da nose tacnu, zavisi od tačke gledišta, ovo iskustvo će im u životu puno značiti kad se sa diplomom fakulteta u ruci zapute na biro. Zna se, sada svi traže konobare sa iskustvom, pa će im studentsko konobarisanje umnogome olakšati potragu za poslom. Zbog „živećemo bolje nekad“ i nemogućnosti pronalaska posla u struci, mladi, visokobrazovani ljudi poslove traže upravo tamo gde im je i počeo iole samostalan život – u kafićima, noćnim klubovima i kafanama. Jer uvek dolaze novi brucoši željni obeznanjivanja od alkohola, dok mama i tata ne gledaju. A umesto pomenutog lokala, nove generacije brucoša su otkrile neke druge, a i svi sledeći izabraće svoje mesto u noćnom životu Novog Sada.

Osim toga, oktobar je mesec i silnih Brucošijada. Mesta da upoznaš, častiš i do besvesti muvaš zgodnu koleginicu uz zvuke muzike koju čak i ne slušaš.
Druga stavka su previše optimistični picopevci, glavni frajeri u svojoj jednoj srednjoj školi u mestu iz kojeg potiču, koji u Novi Sad dolaze sa mišlju da prazan stan znači i mnogo neobuzdanog seksa. Kad isteraš cimera napolje. Snovi im se sruže brže nego što Husein Bolt pretrči 100 metara. Ne ide to baš tako lako, druže.
pixabay.com U svakom slučaju, prvi brucoški dani imaju svoju draž i lepotu, mamurluci se izleče fantama i burecima. Istražuješ grad, ulaziš u pogrešne buseve i nedeljom ideš na tvrđavu, pohodiš žurke u domovima kao lud i blejiš na fontani… Posle to prepričavaš mlađima i nikako ti nije jasno gde su prošle godine i kako si odjednom smoreni apsolvent. U tom slučaju, savet za buduće brucoše – zabavljajte se što više, jer kad dođe januar većina će biti u fazonu – šta mi je ovo trebalo u životu i šta ima toliko loše da doveka živim na grbači roditelja?
Pročitajte više priča o studentima

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.