Srbija pre dve godine dobila vatrogasna vozila, i dalje nisu registrovana

Izvor: Radio 021, 12.Apr.2017, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pre dve godine dobila vatrogasna vozila, i dalje nisu registrovana

Rusija je donirala Srbiji 2015. godine 14 vatrogasnih vozila vrednih 9,2 miliona dolara, ona su prebačena u stanice širom zemlje, ali ne mogu da budu registrovana.

Predsednik Sindikata vatrogasaca Srbije Dušan Ninkov za "Blic" kaže da se radi se o 120 klasičnih vatrogasnih kamiona i četiri vozila za specijalne namene. Sva su ispravna, ali se ne upotrebljavaju i čame u vatrogasnim depoima.

"Razgovarali smo više puta sa nadležnim organima u MUP-u i osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obećanja da će taj problem biti rešen, nikada nismo dobili konkretan odgovor zašto ne mogu da budu registrovana. Neka od njih su prošla tehnički pregled, a zašto se dalje ne može ući u proces registracije, ne žele da nam kažu", navodi Ninkov.

Dodaje i da je prosečna starost vatrogasnih vozila u Srbiji sada veća od 28 godina.

"Poslednji put vozni park je obnovljen 2008. godine. Ova vozila bi nam popravila prosek, ali i omogućila da se poboljša bezbednost vatrogasaca prilikom intervencija.  Što nam je oprema bolja, lakše se hvatamo ukoštac sa požarima i smanjujemo procenat žrtava i iznos materijalne štete", ističe Ninkov.

Sagovornik "Blica" objašnjava da se u Evropi vozni park obnavlja na svakih pet godina, a da su kod nas u upotrebi i vozila stara po 40 godina, uz napomenu da su vatrogasne brigade u nezavidnoj situaciji što se tiče opreme.

Kako beogradski list nezvanično saznaje, vatrogasna vozila ne mogu da se registruju, zato što ugovorom o donaciji Rusko-srpskog humanitarnog centra Srbiji, nije definisano ko će platiti njihovo osiguranje, a to osiguranje je obavezno prilikom tehničkog pregleda. Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a nisu za sada odgovorili.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

POKLON TEŽAK 9,2 MILIONA DOLARA "NERASPAKOVAN" Rusi dali vozila za vatrogasce, mi ih nismo ni registrovali

Izvor: Blic, 12.Apr.2017

Ruska Federacija donirala je Srbiji 2015. godine 14 vatrogasnih vozila vrednih 9,2 miliona dolara, ona su prebačena u postaje širom zemlje, ali ne mogu da budu registrovana...Prema rečima predsednika Sindikata vatrogasaca Srbije Dušana Ninkova, radi se o 10 klasičnih vatrogasnih kamiona i četiri...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.