Srbija posle 30 godina proglašava novi nacionalni park

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2017, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija posle 30 godina proglašava novi nacionalni park

Posle više od tri decenije, Srbija će dobiti novi nacionalni park - Planine Kučaj i Beljanica

Kako pišu "Novosti", uz Frušku goru, Đerdap, Taru, Kopaonik i Šar-planinu, ove planine biće šesto prirodno područje pod najvišim stepenom zaštite. U "elitnom" društvu, ovi predeli netaknute prirode naći će se jer su najveći rezervoar pitke vode u Srbiji, imaju velike površine pod šumama u okviru kojih je nekoliko prašumskih rezervata, tri stroga prirodna rezervata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oko 150 speleoloških objekata, 12 spomenika prirode.

Zvanično proglašenje novog nacionalnog parka "Kučaj-Beljanica" očekuje se naredne godine. Njegova severna "granica" je Beljanica, a južna Kučaj, pod čijim najvišim vrhom izvire Resava. Obuhvataće 50.000-60.000 hektara, najviše u opštini Despotovac, kao i u atarima Žagubice, Bora i Boljevca. U Zavodu za zaštitu prirode Srbije kažu da će biti svrstan u prvu kategoriju kao zaštićeno područje od međunarodnog i nacionalnog izuzetnog značaja.

"Mnogo je prirodnih vrednosti koje kučajsko-beljanički planinski masiv 'kvalifikuju' da bude proglašen novim nacionalnim parkom u Srbiji. Ovo područje je, pre svega, najveći rezervoar pitke vode u Srbiji sa mnogobrojnim kraškim izvorima i vrelima. Osim toga, ima očuvane velike površine pod šumama. Bukove sastojine u okviru kojih je izdvojeno nekoliko prašumskih rezervata. Ujedno, Kučajske planine su najveći nenaseljeni prostor u Srbiji", kaže Dragana Petraš, koordinatorka izrade studije zaštite "Nacionalni park Kučaj-Beljanica".

Dosad je na području budućeg nacionalnog parka, po rečima naše sagovornice, zaštićeno 12 spomenika prirode, tri stroga rezervata prirode - Vinatovača, klisura Resave i Busovača, kao i jedan predeo naročite prirodne lepote. Takođe, tu si pećine i 150 speleoloških objekata, a posebno blago ovog kraja su Velika Atula, Radoševa i Zlotska pećina.

Planinska celina Kučaj-Beljanica, kaže sagovornica ovog lista, dom je i za 23 odsto faune gmizavaca, 130 vrsta ptica i 70 odsto ukupne faune sisara. Među njima su i ris, vidra, mrki medved i vuk koji su na Crvenoj listi ugroženih kičmenjaka Srbije.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"Kučaj-Beljanica" novi nacionalni park

Izvor: Večernje novosti, 27.Maj.2017

Posle više od 30 godina, Srbija dobija šesto područje prirode sa najvišim stepenom zaštite. Deo ove netaknute prirode su i najveći rezervoar pitke vode u Srbiji i prašumski rezervati POSLE više od tri decenije, Srbija će dobiti novi nacionalni park! Planine Kučaj i Beljanica,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.