Smenjen direktor Uprave za veterinu zbog virusa goveda

Izvor: Radio 021, 25.Jun.2016, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjen direktor Uprave za veterinu zbog virusa goveda

Zbog propusta u radu Uprave za veterinu, koja nije pravovremeno reagovala u pokušaju sprečavanja širenja bolesti kvrgave kože goveda, Vlada Srbije je smenila Miodraga Petrovića, direktora ove Uprave.

Moglo bi se reći da je odluka doneta i pod pritiskom javnosti jer su se pojavila mišljenja da je boljom organizacijom stručnih službi šteta po domaće stočarstvo mogla da bude manja, piše Politika.

Delegacija Evropske unije u Beogradu saopštila je da je počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << distribucija 50.000 doza iz EU banke vakcina kao pomoć nadležnima u Srbiji u suzbijanju stočne bolesti kvrgave kože. Kako je rečeno, oni pozdravljaju blagovremenu i efikasnu razmenu epidemioloških informacija iz Srbije i nastaviće da sarađuje sa srpskim partnerima na praćenju situacije na terenu. EU je spremna da pruži dodatnu pomoć Srbiji, kako kroz svoj mehanizam za vanredne situacije tako i kroz aktuelne i buduće projekte iz pretpristupnih fondova EU.

Unija je početkom juna poslala stručan veterinarski tim za vanredne situacije koji se sastao sa nadležnima u Srbiji dajući tehničku i naučnu podršku i savete o dijagnostikovanju, upravljanju i praćenju epidemije kvrgave kože.

Kako je za Politiku rekao Dragan Glamočić, savetnik premijera u radu nadležne službe Ministarstva poljoprivrede bilo je dosta propusta. Posebno im je zamereno što nisu blagovremeno ušli u proceduru nabavke vakcina protiv "nodularnog dermatitisa" i ranije informisali farmere i javnost o mogućnosti da se zaraza proširi na Srbiju.

"Nismo mogli da sprečimo pojavu virusa, to je istina. Farmeri i javnost su morali pravovremeno da budu obavešteni, da se urade dezinfekcije a ne da se to krije. Znali smo još prošle godine da nam preti opasnost jer se bolest javila u okolnim državama. Prvo u Bugarskoj a onda i u Makedoniji. Mogli smo ranije da započnemo proceduru za nabavku vakcine a ne toliko da čekamo", rekao je Glamočić, dodajući da je vlada u međuvremenu oformila Operativni tim i da se stručnjaci sada trude da nadoknade ono što je propušteno.

Doneta je odluka o vakcinaciji svih 900.000 goveda u Srbiji. Do sada obolelo i odstranjeno 240 grla, a postoji sumnja da je još 180 zaraženo.

Vlada Srbije proglasila je teritorije opština Bosilegrad i Bujanovac zaraženim područjima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga za ugroženu teritoriju od te bolesti. Nodularni dermatitis, koji je ranije bio prisutan samo u Africi, virusno je oboljenje koje se ne prenosi na ljude. Ekonomske štete koje može da izazove ogromne su jer se zbog nemogućnosti lečenja životinja pribegava uništavanju grla a šteta se nadoknađuje farmerima iz državne kase. Za sada nema procena koliko će Srbiju koštati pojava ove zaraze. Izvoznike govedine i prerađevina od tog mesa, sa područja pogođenog virusom, već je koštala zabrane izvoza na gotovo sva okolna tržišta kao i u države Evropske unije.

Opširnije čitajte OVDE.

Nakon etuanazije 47 goveda, sprovedene mere zaštite 

Veterinarske ekipe iz Zaječara danas su u selu Lubnica sproveli sve neophodne mere u domaćinstvu u kome se pojavila stočna bolest kvrgave kože kojom je zaraženo 47 goveda, rekla Milijana Nešković iz Veterinarsog specijalističkog insituta i dodala da i da su u selu vakcinisana sva preostala goveda.

Nešković je rekla da je danas sedam ekipa zaječarske veterinarske stanice, u tom selu vakcinisalo oko 600 goveda.

Autor: Politika/Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Smenjen direktor zbog goveda "kvrgave kože"

Izvor: Mondo, 25.Jun.2016

Zbog propusta u radu Uprave za veterinu, koja nije pravovremeno reagovala u pokušaju sprečavanja širenja bolesti kvrgave kože goveda, Vlada juče je smenila Miodraga Petrovića, direktora ove Uprave...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija..Moglo bi se reći da je odluka doneta i pod pritiskom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.