Skoro svi napadači u Vojvodini su maloletnici

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2014, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro svi napadači u Vojvodini su maloletnici

Čak 99 odsto izvršilaca krivičnih dela poslednjih dana u Vojvodini su maloletnici, što je podatak koji zabrinjava, ocenjuje direktor policije Milorad Veljović.

On je na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost kazao da minula dešavanja nisu više samo pitanje policije i da se postavlja pitanje šta je uzrok svemu tome. "Najlakše je uhapsiti nekoga i privesti ga nadležnom organu. Moramo se zapitati šta je uzrok svega, kako i na koji način se usmeravaju deca", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Veljović.

On je upozorio da eskalacija napada na objekte pripadnika manjinskih zajednica u Vojvodini nije samo problem policije, već celokupnog društva."Ne znam koji su motivi ovih napada, ali je činjenica da ovo što se desilo nije donelo dobro ni Vojvodini, ni Novom Sadu, ni Srbiji, ni svima nama. Ovo je zajednički problem, za koji smatram da ga moramo zajednički rešavati", kazao je Veljović.

Novi načelnik novosadske policije Siniša Radaković dodao je da policija radi na rasvetljavanju i preostalih slučajeva, a da su svi do sada uhapšeni maloletnici, tako da nijedan nije povratnik. "Dosadašnji izvršioci su deca od 16-17 godina, samo jedan ima 21", kazao je on. Veljović je naveo da je više od pola slučajeva napada u Vojvodini rešeno, među kojima i paljenje vrata džamije u Subotici. "Mi kao policija, ne možemo deliti nikoga po nacionalnoj osnovi i svaki građanin mora imati zaštitu", dodao je on.

Do sada je ukupno oštećeno 19 objekata, u Sremskoj Mitrovici  četiri, u Novom Sadu šest, u Somboru dva, u Pančevu tri i u Zrenjaninu četiri. Predsednik Pokrajinskog saveta za bezbednost i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da se u napadaima ne radi o kriminalističkoj pojavi, već o duboko ukorenjenom društvenom problemu, koji je rezultat "potpunog raspada društva". "Bilo bi pogrešno kada bismo rekli da nas ovi napadi iznenađuju, jer u proteklih godinu dana nije prošao nijedan mesec bez nasilja maloletnika. Ovo je esklantna društvena pojava i nije političko, već sociološko pitanje", kazao je Pastor.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih apelovala je na Ministarstvo prosvete i ukazala da je evidentno da problem postoji u školama, ne samo u porodici i da treba da se ispita u koje su škole išli ti maloletnici kako bi se nastojalo da ne dođe ponovo do toga.

Na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost apelovano je na roditelje, pedagoge i čitavo društvo, da se povede računa o deci kako bi se stalo na put sve češćoj maloletničkoj delikvenciji. Takođe apeluju na sve nadležne institucije, da preduzmu efikasne mere za rasvetljavanje svih okolnosti incidenata. (Suzana Stojićević)

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.