Senta: U Opštinskom veću i dalje nema nijedne žene

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2016, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senta: U Opštinskom veću i dalje nema nijedne žene

Opština Senta je prekršila princip jednakih mogućnosti, princip ravnopravnosti polova i ravnomerne zastupljenosti muškaraca i žena u organima izvršne vlasti jer je na predlog predsednika opštine, za članove Opštinskog veća izabrala sedam muškaraca i nijednu ženu – mišljenje je Pokrajinskog zaštitnika građana.

U skladu sa tim data je preporuka da predsednik opštine predloži, a Skupština opštine izmeni sastav Opštinskog veća, tako da se ispoštuje ustavni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakonski princip ravnomerne zastupljenos.

"Dat je rok da Skupština opštine i predsednik obaveste Ombudsmana za 15 dana o merama koje su preduzete, ali i ako je od tada prošlo 45 dana, lokalna vlast ništa nije preduzela", izjavila je Aniko Žiroš Jankelić, predsednica Opštinskog odbora DS u Senti.

"Zajednički stav opozicije nije protiv predsednika opštine, već da se ispravi greška od 22 . juna kada je izabrano Opštinsko veće. Odmah smo rekli da je ovo neodrživo i da se svesno krši zakon, pa sam se obratila institucijama koje se bave zaštitom prava građana. Prvi je reagovao Pokrajinski ombudsman na pritužbu i uputio dopis predsedniku opštine i predsednici Skupštine opštine, koji to za sada ignorišu", kaže Žiroš Jankelić.

U senćanskom parlamentu je 29 odbornika, na vlasti je Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka, a u opoziciji su DS, MP i GSM sa ukupno 13 odbornika.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.