Izvor: Radio 021, 23.Jul.2016, 18:54 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Sedam korisnih saveta u kuhinji
Da li tek učite o kuvanju ili ste znalac, poneki savet uvek bude koristan. Da li je reč o kuvanju ili pripremi stola, sigurno će vam naredni saveti poslužiti u nekim situacijama.
1. Ako vam jelo zagori, preručite ga u drugu poseudu, pa ga posle pet minuta prekrijte jednom čistom mokrom krpom. Kada se krpa osuši, ponovo je ovlažite i stavite preko posude s jelom. Pošto ovo uradite nekoliko puta, jelo će vam biti spašeno. Postoji i alternativa: šerpu odmah skinite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << s ringle i stavite je sa prevrnutim poklopcem pod česmu, te pustite da voda curi petnaestak minuta. Posle ovoga, jelo treba preručiti u drugu posudu. Miris izgorenog više se neće osećati.
2. Jelo treba podgrevati stavljajući posudu sa jelom u neki veći sud u kome voda ključa. Ako ovako radite, jelo vam nikada neće zagoreti.
3. Ako su suhomesnati proizvodi (na primer šunka, suvo meso itd) preslani, treba prvo vodu u kojoj se meso barilo odliti i zameniti je drugom, vrelom vodom. Po potrebi, ovo se može ponoviti i više puta.
4. Da vam jaje pri kuvanju ne prska, stavite u vodu malo soli. Naprslo jaje neće iscuriti prilikom barenja ako u vodu stavite jednu kašičicu sirćeta.
5. Da biste lako odvojili kolače koji su vam se prilepili za plex, stavite plex sa kolačima iznad suda u kome ključa voda ili okrenite plex sa testom i uvijte ga mokrom krpom. Za nekoliko minuta, testo ćete moći lako da izvadite.
6. Crni luk, odmah posle čišćenja, treba staviti u hladnu vodu. Ona steže ulja koja se nalaze u njemu i sprečava izbijanje ljutine.
7. Tiganje i vatrostalne činije lako ćete oprati, bez obzira na to šta ste u njima pekli ako ih pre upotrebe obložite aluminijumskom folijom, koju ćete posle upotrebe baciti. Posuđe se lako opere, a kuhinja neće mirisati na zagorelo.
Autor: 021.rs