Požarne stepenice kao spomenik stradalima u Kontrastu

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Požarne stepenice" kao spomenik stradalima u "Kontrastu"

Za idejno rešenje spomenika žrtvama požara 2012. godine u diskoteci "Kontrast" na konkursu Zavoda za izgradnju grada izabran je rad Novosađanke Ivane Sovilj koji simbolizuje protivpožarne stepenice.

Ovo umetničko delo do kraja godine biće postavljeno u blizini "Kontrasta", pišu "Novosti". Predsednik Odbora za podizanje spomenika, Đorđe Srbulović, kaže da ceo prostor na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta treba da dobije primereniji izgled.  Inače, na konkurs su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pristigla samo tri rada. Svi radovi pristigli na konkurs biće izloženi u holu Rektorata, u Ulici dr Zorana Đinića 1. Predlozi za spomenik biće izloženi od juna do decembra.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od roditelja šestoro nastradalih, a gradski Savet je podržao predlog, koji je usvojen 2013. godine. Potom je formiran Odbor sa zadatkom da ideju sprovede u delo.

Na spomeniku će ćiriličnim pismom biti ispisan tekst: "Na ovom mestu 1. aprila 2012. godine, u požaru u diskoteci "Kontrast", tragično su stradali Tamara Miladinović, Marina Aničić, Renato Vuković, Marko Pavlović, Zoran Ignjatović. Ova tragedija večita je opomena društvu da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi."

Roditelji Milene Dalmacije, takođe nastradale u "Kontrastu", izjavili su da ne žele da se ime njihove ćerke nađe na spomeniku. "Nije reč o nesporazumu, dovoljno je što nas prizor zgarišta na putu ka groblju svakodnevno podseća na naš gubitak", objasnio je otac Božo prošle godine.

Podsetimo, u toku je suđenje građevinskom inspektoru Veselinu Kercu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja u slučaju "Kontrast". Takođe, Udruženje građana "Istina – Tamarini zakoni" zatražilo je nedavno da bude razrešena republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac zbog kršenja javnotužilačke zakletve i tužilačkog kodeksa i neažurnosti novosadskog tužilaštva i suda u slučaju Kontrast.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.