Pored funcionera i njihove porodice moraće da prijavljuju imovinu

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2016, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pored funcionera i njihove porodice moraće da prijavljuju imovinu

Premijer, ministri, poslanici, direktori i svi drugi funkcioneri ubuduće će morati da prijave sve ono što poseduju i njihovi roditelji i deca.

To predviđa sadašnja radna verzija novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Po tome se ova verzija i razlikuje od sadašnjeg zakona koji funkcionere obavezuje da, osim svojih, prijave samo imovinu i prihode supružnika ili partnera, kao i dece ukoliko žive u istom domaćinstvu. Takvo rešenje po kojem se ne prijavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << imovina roditelja i punoletne dece, kako je Agencija za borbu protiv korupcije još ranije upozoravala, ostavlja veliki prostor za zloupotrebe.

Igra mačke i miša, između Agencije i javnih funkcionera, u kojoj će jedni uvek nastojati da otkriju, a drugi da što bolje prikriju sve ono što poseduju, biće nastavljena čak i ako ove izmene budu usvojene. A opcije skrivanja imovine su gotovo neiscrpne. Zna se, na primer, da se u Srbiji kum često tretira kao bliži rod od samih roditelja. Realno je pretpostaviti da će kum da izađe u susret kumu funkcioneru i pristane da određenu imovinu predstavi kao svoju, kako ovaj ne bi morao da je prijavi.

Da su mogućnosti da se zakon izvrda neograničene slaže se i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

"Kada se uvede obaveza prijavljivanja imovine roditelja i dece, ostaće nepokriveni braća, sestre, tetke... Ako bi i oni bili obuhvaćeni, neki funkcioneri bi preneli imovinu na još dalje rođake, na kumove, prijatelje. Da ne govorimo o "alternativnim metodama" kada se na naplatu zloupotrebe i trgovine uticajem čeka dok ne prođe osnov za kontrolu imovine ili kada isplata nezakonite koristi dobija neki pravni oblik, poput isplate visokog honorara za memoare bivšeg funkcionera, poklona poslovnog partnera za svadbu ćerke", dodaje Nenadić.

Šta funkcioner sada mora da prijavi

Nepokretnosti u zemlji i inostranstvu

Vlasništvo nad pokretnim stvarima (automobili, motocikli, plovila, letelice) koje podležu registraciji u zemlji i inostranstvu

Dragocenosti, zbirke, umetnički predmeti...

Depoziti u bankama i drugim finansijskim organizacijama, u zemlji i inostranstvu

Akcije i udeli u firmama i druge hartije od vrednosti

Prava po osnovu autorskih, patentnih i sličnih prava intelektualne svojine

Dugove (glavnica, kamata i rok otplate) i potraživanja

Izvor i visinu neto prihoda na javnim funkcijama

Pravo korišćenja stana za službene potrebe

Izvor i visinu drugih neto prihoda

Druge javne funkcije, odnosno poslove i delatnosti koje obavlja u skladu sa zakonom i drugim posebnim propisom

Članstvo u organima udruženja

Druge podatke i dokaze koje funkcioner smatra bitnim za primenu ovog zakona

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.