Počelo uređenje Trga Republike

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo uređenje Trga Republike

Danas je počelo parterno uređenje Trga Republike.

Rok za završetak radova je 235 kalendarskih dana, izvođač je DOO "Put-invest PZP" iz Bačkog Petrovca, a vrednost investicije je 189 miliona dinara.

- Prethodno smo završili izradu Glavnog projekta parternog uređenja kojim je definisan koncept i sadržaj neophodnih radova na uređenju ovog prostora koji je trenutno u vrlo lošem stanju. Posle dugo godina, ovaj potpuno zanemaren prostor u strogom centru grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biće na najkvalitetniji mogući način uređen, a Novosađani će, uveravam vas, dobiti lep i funkcionalan trg - rekao je direktor ZIG-a Goran Višnjić.

Ovaj Trg je deo zaštićene zone starog gradskog jezgra i jedan od najstarijih delova grada u kome je smeštena i Riblja pijaca.

- Ceo lokalitet je u takvom stanju da je bilo neophodno preduzeti hitne mere kako bi se ovaj prostor uredio. Ovaj Trg je uvek na meti turista i neopravdano je dugo ostavljao utisak nebrige i nemara prema najdragocenijem gradskom prostoru u blizini značajnih institucija poput Vladičinog dvora i Jovine gimnazije - kaže Višnjić.

U prvoj fazi, srušiće se objekat GRAS-a i počeće da se radi pešačka zona pijace. Projektom je predviđeno je da se na mestu nekadašnjeg autobuskog terminala izgradi privremeni parking prostor, dok će južni deo ovog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, biti parterno uređen, popločan, ozelenjen, oplemenjen urbanim mobilijarom i novom javnom rasvetom. Za popločavanje će se upotrebiti klinker opeka.

Na prostoru na kome se nalazi Riblja pijaca  postojeća dotrajala parterna obloga biće zamenjena novim, kvalitetnim materijalima, a rešiće se i problem odvođenja atmosferskih voda. Pored toga, planirana je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. Prema dogovoru sa JKP Tržnica nijednog momenta tokom izvođenja radova pijaca neće biti potpuno zatvorena, već će biti otvorena za građane.

U planu je i rekonstrukcija saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže u okolnim ulicama. Ulice u kojima će se poboljšati saobraćajni uslovi su: Miloša Bajića, deo Daničićeve (od Šumadijske do Kosovske) i deo Žarka Vasiljevića (od Dunavske do Miloša Bajića).

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.