Obeležavaju se 24 godine od napada u Dobrovoljačkoj ulici

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2016, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavaju se 24 godine od napada u Dobrovoljačkoj ulici

Služenjem pomena i polaganjem venaca danas će se u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeležiti 24 godine od stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije u tom gradu.

Kolona vojnika JNA napadnuta je 3. maja 1992. godine u centru Sarajeva i pored dogovora Komande JNA, predsednika tadašnje BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i predstavnika međunarodne zajednice o njihovom mirnom izvlačenju iz grada.

Napad u Dobrovoljačkoj ulici u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su stradala 43 pripadnika JNA a njih 73 je ranjeno, izvršili su pripadnici TO BiH. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu odbacio je 2003. godine slučaj "Dobrovoljačka", jer je ocenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je nadležne organe BiH da kazne organizatore i izvršioce napada.

Oni su u saopštenju povodom 24. godišnjice tog napada, ocenili da nepriznavanje, "pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina", neće doprineti suočavanju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini.

"Najoštrije osuđujemo mučki napad i hladnokrvni masakr nad nedužnim vojnicima JNA koji su se mirno povlačili iz Sarajeva. U ime porodica žrtava najenergičnije zahtevamo od nadležnih organa BiH da se napokon kazne počinioci ovih zločina kao i odgovorni za navedene zločine", stoji u saopštenju.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Obeležene 24 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

Izvor: RTS, 03.Maj.2016

U Sarajevu su danas, polaganjem cveća i pomenom, obeležene 24 godine od zločina nad pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici. . U napadima paravojnih muslimanskih formacija i tzv. Teritorijalne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.