Nezaposleni Novosađani izbegavaju terenske poslove

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2014, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposleni Novosađani izbegavaju terenske poslove

Većina nezaposlenih Novosađana izbegava terenske poslove, građevinu, poljoprivredu i poslove bez definisanog radnog vremena, a većina ih i padne na intervjuu kod potencijalnog poslodavca, pokazuju podaci novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na evidenciji Filijale od početka godine do kraja oktobra registrovano je 16.990 novoprijavljenih osoba. U istom periodu poslodavci su im prijavili da imaju 2.141 radno mesto.

Više od 12.000 nezaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uspelo je da putem biroa dobije posao. Iako su većina njih osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, poslodavci, u zavisnosti od konkretne potrebe koju imaju, sve češće postavljaju kao uslov završenu visoku školu strukovnih studija, fakultet, a u poslednje vreme i master diplomu.

Oni sa završenim fakultetom sve više imaju prednost, a naročito su "na ceni" radnici sa iskustvom i tzv. dodatnim veštinama, navodi načelnik Odeljenja u posredovanju u zapošljavanju u novosadskoj filijali NSZ Dušan Marjanović.

"Bitno je naglasiti da okviri za zapošljavanje osoba sa visokim obrazovanjem podrazumevaju i posebna znanja i veštine. Na tržištu je gotovo obavezno znanje nekog stranog jezika i rada na računaru. Ali istakao bih da su bitni i timski rad i socijalne veštine. Situacija na tržištu rada je relativno lakša za ljude koji poseduju ove osobine", navodi Marjanović i dodaje da engleski jezik više nije primaran, jer je novina potraga za kadrom koji govori nemački i ruski.

Kada je reč o mladim Novosađanima, mlađih od 25 godina ima 2.590 na spisku. Najnepoželjniji poslovi obuhvataju terensku prodaju, jer se plata dobija "na procenat" bez fiksnog dela, a isplata je nakon naplate proizvoda - i do nekoliko meseci posle same prodaje. Novosađanima nisu interesantni ni građevinski, poljoprivredni i rudarski poslovi, bez obzira na visinu zarade.

Na evidenciji je i manjak ljudi koji bi obavljali više poslova, a u Filijali Novi Sad objašnjavaju da je reč o slučaju kada bi računovođa obavljao i poslove sekretara, administrativnog radnika, kafe kuvarice i čistačice.

"Nisu interesantni ni poslovi bez radnog vremena, kada lice ne zna koliko vremena će da provede na poslu, bez slobodne subote, nedelje i praznika. Poslovi koji uključuju izlaganje štetnom zračenju - poput radiologa nisu interesantni, kao ni rad u štamparijama, hemijskoj industriji i proizvodnji hemikalija, jer se koriste otrovne materije", kažu u Filijali.

Dušan Marjanović za 021.rs napominje da se sa nezaposlenima rade posebne obuke i pripreme za intervjue sa poslodavcima.

"Radi se na svemu što može da zatekne nezaposleno lice na intervjuu i veliki deo njih bude pripremljen. Međutim, upravo informacije od poslodavaca - da lica nisu bila dovoljno pripremljena za razgovore, govori nam da moramo još na tome da radimo", navodi Marjanović.

On dodaje da je NSZ bitno da dobiju povratne informacije, kako bi se poslovanje unapredilo. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.