Navedite decu da zavole povrće

Izvor: Radio 021, 01.Jul.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navedite decu da zavole povrće

Većina dece će se samo namrštiti kada vidi povrće i odgurnuti ga sa stola.

To je klasična dečja reakcija, ali poznato je koliko je ono zdravo za rast i razvoj, pa bi unos "zeleniša" morao da se podrazumeva. Stručnjaci savetuju da kao roditelj pomognete detetu da zavoli povrće.

* Stavite obrok ispred njega, ali nikako ga ne forsirajte da ga pojede. Tako ćete ga u startu odbiti. Samo mu lepo ponudite i objasnite da je povrće zdravo, da će od njega biti jak i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << snažan kao lik iz crtanog filma kojeg voli.

* Vodite dete na pijacu ili u prodavnicu da zajedno kupite namirnice, uključite ga u spremanje hrane ili, ako imate bašticu, u zalivanje povrća. Na taj način ćete ga zainteresovati.

* Potrudite se oko jela, tako što ćete ga ukrasiti "smajlijem" od peršuna i šargarepe ili nekom simpatičnom porukom ispisanom od svežeg povrća.

* Uvek možete da ga "prevarite", pa da mu ponudite pljeskavice ili pitu koja izgleda kao da je od mesa, ali je zapravo sadržaj povrtni.

* Imajte strpljenja i ne odustajte sve dok dete ne počne da unosi dovoljnu količinu zdravih namirnica.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.