Muški pauci naučili kako da izbegnu smrt nakon seksa

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muški pauci naučili kako da izbegnu smrt nakon seksa

Mnogim paucima polni odnos bude poslednja stvar koju učine u svojim životima.

Odrasle ženke pauka crvenih leđa redovno proždiru svoje partnere nakon parenja. Oko 65 odsto polnih odnosa ovih paukova završi se smrću mužjaka. Međutim, neki pripadnici ove vrste su naučili kako da izbegnu smrt nakon seksa.

Naime oni su razvili posebnu taktiku preživljavanja, a njena suština je sledeća: parenje samo sa ženkama koje su premlade da bi ih pojele.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su utvrdili da je moguće parenje i sa polno nezrelim ženkama, jer one iako ne začnu odmah po polnom odnosu, mogu da zadrže spermu u sebi sve dok ne postanu zrele i tada dolazi do oplođenja njihovih jaja.

Među uzorcima nezrelih ženki koje su ispitivali, čak trećina je već imala prva parenja.

Istraživanje pokazuje kako su se neki mužjaci pauka crvenih leđa adaptirali i više nisu monogamni, jer prežive prvo parenje, pa mogu da se pare i sa drugim mladim ženkama.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.