Marš niških radnika, pešice do Vlade Srbije

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2016, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marš niških radnika, pešice do Vlade Srbije

Radnici propalih niških firmi koji već godinama ne mogu da naplate zaostale plate, sutra pešice kreću za Beograd.

Prema rečima organizatora protestnog marša Zorana Nešića, radnici će krenuti u Beograd kako bi od Vlade Srbije dobili pisanu potvrdu da država ima obavezu da im isplati zaostale plate.

"Svih proteklih godina dobijamo samo usmena obećanja da ćemo dobiti zarade. Nikakvog papira, ništa. Tražimo napismeno da nam se isplata garantuje i tražimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << isplatu naših para", istakao je Nešić. On je rekao da radnici koji potražuju zaostale plate još nisu dobili ni jednokratnu pomoć od 10.000 dinara koju su im obećali grad i država.

"Rečeno nam je najpre da ćemo pomoć dobiti 20. aprila, a potom 30. aprila. Prošao je i 1. maj a mi novac još nismo dobili", izjavio je Nešić koji je početkom godine 48 dana protestovao ispred sedišta kancelarije gradonačelnika Niša.

"Država mi duguje 6,5 miliona po osnovu neisplaćenih zarada i za to imam sudsku presudu, ali potraživanja ne mogu da naplatim. Tužno mi je više da molim za svoj zarađeni novac, a živim kao podstanar. Štrajkovao sam glađu samo da bih skrenuo pažnju na probleme radnika propalih firmi, ali smo samo dobili usmena obećanja, a ja tražim papir, dokument šta ćemo i kada dobiti", kategoričan je Nešić.

Novac očekuje oko 5.500 radnika, pošto je Gradsko veće donelo odluku da pravo na pomoć imaju samo radnici koji su radili u niškim firmama, i to onim koje još pravno nisu ugašene. Bivši radnici Elektronske industrije, Mašinske industrije, "Građevinara" i "Niteksa" i raniji su prijavljivali državi svoja potraživanja za zaostale plate, a prema jednom od takvih popisa, njihova potraživanja za neisplaćene zarade iznose oko 2,5 milijardi dinara.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.