Komunalna policija prvi put u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna policija prvi put u Novom Sadu

NOVI SAD - Komunalni policajci počeće na proleće da rade u 24 grada u Srbiji i njihova uloga biće pre svega održavanje komunalnog reda, što će doprineti bezbednijem i mirnijem životu građana, najavili su u Novom Sadu u prvom gradu gde je prezentovana uloga i nadležnosti komunalne policije, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Marković je novinarima u Novom Sadu, u okviru akcije upoznavanja građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa ulogom i ovlašćenjima komunalne policije, rekao da će takva policija pomoći lokalnoj samoupravi da efikasnije sprovodi svoje odluke.

Dodao je da će komunalna policija biti prva instanca kojoj građani treba da se obrate u slučaju narušavanja javnog reda i mira, prodaje alkohola maloletnicima i sličnih prekršaja.

"Komunalni policajac moći će da zatraži lične dokumente od građana koji prave nered a moći će i da ih zadrži dok ne stigne redovna policija", objasnio je Marković.

Prema njegovim rečima, svakom gradu u Srbiji biće ostavljeno na volju kakvu će uniformu imati komunalni policajci, pošto i uniforma treba da odražava specifičnosti pojedine sredine.

Gradonačelnik Novog sada Igor Pavličić rekao je da će komunalna policija rešiti problem nedostatka "monopola sile", kada su lokalne samouprave u pitanju.

Objasnio je da će umesto komplikovane procedure zvanja raznih inspekcija i redovne policije, komunalna policija znatno lakše i efikasnije da rešava probleme.

Komunalnu policiju formiraće gradovi, a na svakih 5.000 stanovnika može da dođe najviše jedan komunalni policajac.

Komunalni policajac u obavljanju službene dužnosti imaće status službenog lica i uživaće krivičnopravnu zaštitu propisanu zakonom.

Komunalni policajac ima ovlašćenje da izrekne upozorenje, usmeno naređenje, da proveri identitet, da pregleda osobe i predmete, da privremeno oduzme predmete, da vrši video nadzor i da upotrebi sredstva prinude.

On može i da izrekne mandatnu kaznu, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnese prekršajnu prijavu.

Komunalni policajac, pored uniforme, sa sobom će nositi i službenu palicu, odnosno pendrek.

Ko bude ometao ili sprečavao komunalnog policajca u obavljanju poslova, biće kažnjen novčanom kaznom od 10 do 50 hiljada dinara.

Građani će komunalnim policajcima moći da podnose prijave, peticije i predloge u vezi sa komunalnim redom.

U okviru današnje akcije jedna devojka i mladić bili su obučeni u uniforme komunalnih policajaca, a u centru grada bila su parkirana i tri vozila sa natpisom "komunalna policija".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradonačelnik se priključio biciklistima

Izvor: Danas, 22.Sep.2009, 21:10

Dan bez automobila koji se održava u preko dve hiljade gradova u Evropi juče je obeležen i u Novom Sadu povorkom roleraša i biciklista kojima se priključio i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić. Akcija je okupila oko 200 učesnika, a tura je organizovana ulicama Modene, Žarka Zrenjanina,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.