Karlovačka ostaje pri stavu da je učenica izbačena

Izvor: Radio 021, 30.Jan.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karlovačka ostaje pri stavu da je učenica izbačena

Nastavničko veće Karlovačke gimnazije saopštilo je da ostaje pri svojoj odluci od 9. decembra da isključi učenicu koja je na društvenim mrežama iznosila neprimerene komentare upućene profesorima i rukovodstvu škole.

Kako je saopšteno, procenjeno je da se radi o povredi sa teškim, štetnim posledicama po profesore, direktora i samu instituciju Karlovačke gimnazije.

Navodi se da Nastavničko veće jednoglasno zauzima stav da je inspekcijski nadzor vršen neobjektivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i maliciozno. Zvaničan odgovor Prosvetne inspekcije očekuje se u ponedeljak. "Nastavničko veće ovim izjašnjavanjem želi samo da zaštiti ugled najstarije srpske gimnazije koja deo svoje bogate tradicije duguje prijateljskim odnosima između roditelja, učenika i profesora. Ukoliko dođe do drakonskih mera koje je najavila Prosvetna inspekcija, odnosno do razrešenja Školskog odbora i direktora Gimnazije, Nastavničko veće će u tom slučaju obustaviti svoj rad", kaže za Biljana Letić, profesorica Karlovačke gimnazije.

Prosvetna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje naložila je mere Karlovačkoj gimnaziji kojima se praktično poništava odluka o isključenju učenice prvog razreda H.F. iz škole, a rok za sprovođenje te mere je izrekao 21. januara.

O isključenju H.F. iz gimnazije u javnosti se dosta polemisalo. Najčešće je izrečena sankcija ocenjivana kao preoštra za delo koje je devojčica počinila, tim pre što se sama javila da je to učinila i izvinila se direktorki.

U zapisniku pokrajinske inspekcije navodi se da "postoje propusti u primeni Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, odnosno u postupku procesuiranja sumnje na slučaj elektronskog nasilja učenika nad direktorom i jednim brojem nastavnika", kao i da tokom vaspitno-disciplinskog postupka nisu razmatrane olakšavajuće okolnosti, poput uzrasta deteta, njegovog ponašanja pre i posle događaja, primernog vladanja, visokih školskih postignuća, prihvatanja odgovornosti i kajanja.

O tom slučaju mišljenje je dao i pokrajinski ombudsman, koji podseća na obavezu škole propisnu zakonom da s učenikom koji na bilo koji način povredi obaveze, pojača vaspitni rad i da nijedna mera ne može biti izrečena ukoliko nisu preduzete prethodne neophodne aktivnosti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.