Jubilarni Exit počinje 9. jula

Izvor: B92, 10.Jul.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilarni Exit počinje 9. jula

Jubilarni deseti po redu muzički festival "Exit" počinje 9. jula u Novom Sadu, gde će do 12. jula na 20 bina nastupiti više od 500 izvođača, među kojima i "Manic Street Preachers", Pati Smit (Patti Smith), "Kraftwerk" i "Madness".

Pogledajte program i satnicu ovogodišnjeg festivala


Četvorodnevnom muzičkom hepeningu će, po proceni organizatora, prisustvovati između 150.000 i 200.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Među 12.000 gostiju iz inostranstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ove godine najviše je ljubitelja muzike i "Exit-a" iz Velike Britanije. Njih će kako je najavljeno biti oko 9.000.

Neposredno pred početak muzičkih dešavanja, na Petrovaradinskoj tvrđavi će 9. jula izložbu fotografija "Vojvodina", našeg poznatog umetnika Dragoljuba Zamurovića, zajedno sa autorom, otvoriti zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur.

Posetioci će ove godine biti smešteni u kampu koji je otvoren na prostoru nekadašnje kasarne "Jan Čmelik" u Petrovaradinu i već primio prve kampere. Sve službe u kampu radiće 24 časa dnevno - ove godine je povećan broj zaposlenih u njima, a sanitetsko obezbeđenje je udvostručeno. Novi Sad je uveo i vanredne gradske autobuse od železničke i autobuske stanice do kampa.

Kapije "Exita" biće otvarane svakog dana trajanja festivala u 17 časova, a zatvaraće se u tri sata posle ponoći i nakon tog vremena neće biti moguć ulazak na tvrđavu.

Pored festivalskog obezbeđenja, ulaze će kontrolisati i policija, kako bi se izbeglo unošenje nedozvoljenih predmeta i supstanci na festival.

Prve večeri na glavnoj bini nastupiće kao glavne zvezde engleski izvođači, pop kantautorka Lili Alen (Lily Allen) poznata po hitovima "Smile", "LDN" ili "The Fear", i alternativni rok bend "Arctic Monkeys" koji za koju nedelju izdaju trećeg albuma "Humbug".

Uz njih 9. jula na glavnoj bini festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupa i srpski alternativni bend "Darkwood dub", koji promoviše nekoliko meseci star album "Jedinstvo".

Glavne zvezde druge večeri 10. jula su velški rokeri "Manic street preachers", kao i američki metalci "Korn". Uz njih na glavnoj bini sviraju i "Zoster" iz Bosne i Hercegovine i pankeri "Fucked Up" iz Toronta.

Treće večeri 11. jula svira američki muzičar Mobi (Moby), njegova zemljakinja pank ikona Pati Smit, pioniri kraut-roka nemački "Kraftwerk", kao i utemeljivač hip-hopa "Grandmaster Flash" i novosadski pank-hiphoperi "Trance Balkan Desorganisation".

Završne večeri nastupa britanski ska-pop-rege sastav "Madness" poznat po hitovima "Baggy Trousers", "Our House" i "It Must Be Love", kao i povratnici na "Exit" grupa "The Prodigy". Na glavnoj bini 12. jula nastupa i novosadski alternativni sastav "Obojeni program".

Na drugoj po veliccini bini "Fusion" između 9. i 12. jula sviraće legendarni engleski pank sastav "Buzzcocks", kao i regionalni i srpski bendovi "Partibrejkers", "Hladno pivo", "E play", "Majke", "Atheist rap", "Repetitor", "Nežni Dalibor", "Dubioza kolektiv" i drugi.

Američka televizijska mreža Si-En-En (CNN) nedavno je uvrstila novosadski "Exit" među 12 najboljih festivala na svetu u 2009. godini na listi na kojoj su i danski "Roskilde", britanski "Glastonbury" i "Besival" na ostrvu Vajt.

Trojica studenata Bojan Bošković, Dušan Kovačević i Ivan Milivojev pokrenula su 2000. godine "Exit" kao festival na kome su kao svojevrsni otpor režimu Slobodana Miloševića domaći bendovi svirali tokom 100 dana leta na više lokacija u Novom Sadu.

Narednih godina festival je sveden na nekoliko dana i poprimio je izrazito komercijalan karakter. Do sad su na "Exitu" nastupala svetska imena kao što su Igi Pop (Iggy Pop), "Sex pistols", Bili Ajdol (Billy Idol), "Cult", Morisi (Morrissey), "Primal Scream" i drugi.

Vanredni i pojačani vozovi do Novog Sada

Železnica Srbije saopštila je da će između 10. do 13. jula uvesti vanredne i pojačate redovne vozove prema i iz Novog Sada zbog održavanja festivala "Exit".

Železnica Srbije će uvesti vanredni voz iz Novog Sada u 05.06 preko Inđije do Pančeva-Vojlovica, dok će dodatnim vagonima biti pojačani svi putnički vozovina relacijama do i od Novog Sada.

Kako je najavljeno, posetioci festivala, koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi od 9. do 12. avgusta, mogu ići za Novi Sad iz Beograda redovnim vozovima od 16.38, 18.35, 20.35, 21.20 i 22.55.

Iz Novog Sada polasci za Beograd su od 04.50, 06.10, 07.28 i 07.49.

Iz Subotice voz kreće ka Novom Sadu u 13.00m 14.22, 17.00, 18.40 i 19.21, a iz Novog Sada ka Subotici u 05.09, 07.38, 09.04 i 22.52.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra počinje jubilarni Egzit

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jul.2009, 08:30

BEOGRAD, 8. jula 2009. (Beta) - Jubilarni deseti po redu muzički festival "Egzit" počinje sutra u Novom Sadu, gde će do 12. jula na 20 bina nastupiti više od 500 izvođača, od kojih su najpoznatiji "Manik strit pričers" (Manic Street Preaćers), Pati SMit (Patti Smith), "Kraftverk" (Kraftwerk)...

Nastavak na NaDlanu.com...

Sutra počinje Egzit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2009

NOVI SAD - Sutra počinje jubilarni, deseti, Egzit, koji će trajati do nedelje 12. jula, odnosno do ponedeljka ujutru...Ulaznice za festival su uveliko rasprodate u Velikoj Britaniji i regionu, a kod nas se još uvek nalaze u redovnoj prodaji...Čini se da će Egzit 09 oboriti rekord po broju stranih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas počinje deseti EXIT!

Izvor: Tracara.com, 09.Jul.2009, 13:10

I danas je taj dan kada počinje dugo očekivani deseti, jubilarni EXIT na Petrovaradinskoj tvrđavi. I ovoga puta organizatori nam obećavaju sjajnu zabavu, a kao hedlajneri ove godine pojavljuju se Lili Alen, Arctic Monkeys, Prodigy, Madness, Karl Cox, Korn, Mobi, Kraftwerk, Deren Emerson, Manic Street...

Nastavak na Tracara.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.