Jedanaest strateških preduzeća ne ide u stečaj, već nastavlja rad

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2016, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedanaest strateških preduzeća ne ide u stečaj, već nastavlja rad

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je večeras da 11 strateških preduzeća neće otići u stečaj, već će nastaviti ekonomski i funkcionalni život u narednom periodu.

"Nijedno od 11 preduzeća koja su nam ostala u ovom momentu zaštićena, jer smo sa šest već skinuli zaštitu 31. decembra, neće otići u stečaj, jer smo zajedno poslovodstvima i privatizacionim savetnicima obezebdili da nastave svoj funkcionalno ekonomski život", rekao je Sertić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Prema njegovim rečima, to je omogućeno i zahvaljujući unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) koji predstavlja sudsku odluku, kojom preduzeća dokazuju da je njihovo sadašnje poslovanje, uključujući i vraćanje dugova moguće.

"Od 11 preduzeća koje danas imamo na spisku, sedam je predalo za UPPR, a četiri su uspela ida van tog sudskog dela da naprave dogovore sa poveriocima, na takav način da oni neće sudski ili na bilo koji način ometati poslovanje u budućem periodu", objasnio je Sertić za RTS.

On je naglasio da je većina dugovanja tih preduzeća prema bankama. "Zalog koji su preduzeća dala je u imovini, a bankama to ne znači jer nemaju kome da prodaju", rekao je on napomenuvši da je glavni interes banaka da preduzeća posluju i da na takav način vraćaju dugove. "Kada to ne ispoštuju preduzeća idu u stečaj", napomenuo je Sertić.

Upitan šta će biti sa zaposlenima, on je rekao da će jedan deo njih uzeti socijalni program. "Od preduzeća zavisi koliko će se smanjiti broj zaposlenih, dok će u nekim firmama veliki deo zaposlenih uzeti socijalni program", zaključio je Sertić.

O planovima "zakona protiv majstora stečajeva i drugih prevaranata", koji će se primenjivati se od 1. juna, čitajte OVDE.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.