Fabrika Petar Drapšin dobila rok za socijalni program

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2015, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika "Petar Drapšin" dobila rok za socijalni program

Agencija za privatizciju naložila je preduzeću AD "Petar Drapšin" u restrukturiranju da napravi socijalni program najkasnije do 15. aprila, pošto se pre dve sedmice ta firma našla na spisku preduzeća za koje država smtra da treba da odu u stečaj.

Izvršni direktor u fabrici Siniša Nedeljkov kaže da je stiglo i obrazloženje zašto je to tako. Država smatra, kaže, da "Petar Drapšin" nema privredne aktivnosti.

Nedeljkov ne deli to mišljenje, ali skreće pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na to da ne želi unapred da govori o tome šta može izaći iz stečaja. Navodi da će preduzeće postupiti po zahtevu Agencije, te sačiniti spisak prekobrojnih radnika premda smatra da će se, posle stava da fabrika ne radi, svi zaposleni javiti da dobiju socijalni program.

"Kod nas je upravo suprotno, radimo i prodajemo. Pogon vijaka, gde je uposleno svih 60 radnika proizvodi za najvećeg trgovca vijaka na Balkanu, palićko preduzeće "Eksim komerc", koji novosadske vijke plasira na češko tržište", kaže direktor Nedeljkov.

Naglašava da je "Eksim" poslao Agenciji za privatizaciju pismo o zainteresovanosti da kupi pogon, kao i da postoje investitori spremni da se udruže radi kupovine celokupne imovine preduzeća. Podsećamo, u jednom od pogona "Drapšina" posluje "Agropanonka–Belarus".

Posle odluke države da fabrika završi u stečaju, iz Sindikata Solidarnost stiglo je obaveštenje da 20 radnika otpuštenih 2007. godine traži da se nađe na spisku za socijalni program. Predsednica tog sindikata, a svojevremeno predsednica Samostalnog sindikata u "Drapšinu" Gordana Kojić, izjavila je da im to pripada na osnovu dve sudske presude Vrhovnog i Upravnog suda iz 2005. godine, da je aukcija fabrike bila poništena, o čemu je bila obaveštena i Agencija za privatizaciju, ali nije reagovala.

"Drapšin" je 2004. godine bio prodat na aukciji domaćem konzoricijumu, a tek 2009. je Agencija raskinula privatizaciju zbog neplaćanja rate za prodaju i prezaduženosti. Fabrika je dužna oko 13 miliona evra, a račun preduzeća je bezmalo dve godine u blokadi.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.