FOTO: Prelepe rukotvorine novosadskih beskućnika

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Prelepe rukotvorine novosadskih beskućnika

Korisnici Prihvatilišta za odrasle i starija lica i Dnevnog boravka za beskućnike predstavili su svoje kreativne, ručne radove u Kulturno-informativnom centru "Mladost" u Futogu.

Rezbarije, ručno rađena garderoba, akvarel, lampe, dekoracije i drugi radovi našli su se na raspolaganju posetiocima po povoljnim cenama, kao deo promocije aktivnosti korisnika ovog vida socijalne zaštite u okviru Gerontološkog centra "Novi Sad".

Korisnici ovim činom poručuju da, uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << teškim životnim pričama, znaju da korisno i kreativno provode svoje vreme, učeći jedni od drugih.

Jedan od korisnika čiji radovi su deo izložbe rekao je da ljude u prihvatilištu jedni od drugih uče i odlično se slažu. "Mi uvek nađemo zanimaciju i otkrijemo nešto novo jedni o drugima. Kad god dođe novi korisnik, sprijateljimo se sa njim i pomognemo mu da se uklopi u našu zajednicu. Potom zajedno provodimo dane i razvijamo kreativnost, rastemo kao ljudi", rekao je on.

Direktor Gerontološkog centra Dragan Milošević rekao je za 021.rs da se ova tradicionalna izložba održava u Futogu zbog blizine prihvatilište, koje je prvo tog tipa otvoreno u Srbiji.

"To pokazuje da postoji briga o socijalno ugroženim. Kada govorimo o ovim ljudima, ističemo njihove različite sudbine, nažalost. Ali oni su neki mir našli u Prihvatilištu, gde nastavljaju da žive i stvaraju, što se vidi na izložbama", naveo je Milošević.

Inače, kada je reč o broju korisnika Prihvatilišta, on se menja u zavisnosti od godišnjeg doba. Kapacitet je 35 ležajeva, od čega je u prizemlju stacionar za nepokretne, a na spratu deo za pokretne korisnike. U toku leta je oko 30 mesta popunjeno, ali zimi se broj korisnika poveća i do 45.

Osim izložbi sopstvenih radova, korisnici su često uključeni u različite kulturne aktivnosti - gostovanja folklornih ansambala i horova, pa čak i posete učenika srednjih škola, što korisnike, tvrdi Milošević, dodatno rastereti.

"Takođe, tokom godine i brojni ljudi dobre volje posećuju prihvatilište, donesu hranu i poklone i provedu nekoliko sati sa korisnicima", dodao je Milošević.

On je rekao da su korisnici izuzetno korektni i druželjubivi, poštuju kućni red i poseduju izuzetan stvaralački dar. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.