Domu zdravlja potreban još jedan mamograf

Izvor: Radio 021, 29.Apr.2016, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domu zdravlja potreban još jedan mamograf

Zbog velikog broja pregleda u zimskim mesecima bili su učestali kvarovi na mamagrafu Doma zdravlja, pa je ustanovljeno da je ovoj zadravstvenoj ustanovi potreban još jedan takav aparat.

U Domu zdravlja "Novi Sad" prošle godine pregledano je 8.923 žena, gde je kancer dojke otkriven kod njih 16, dok je u prva trimeseca ove godine urađeno preko 2.000 takvih skrininga, što je i do pet puta više u odnosu na ostale domove zdravlja u zemlji.

- Potreban nam je još jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mamograf da bismo mogli da obavimo potreban broj pregleda. Za 2016. godinu Kancelarija za skrining je predvidela čak negde oko 15.000 do 16.000 pregleda Novosađanki. Takođe, veliki problem je i to što imamo samo osam radiologa, koji pružaju veliku paletu dijagnostičkih usluga za ceo Novi Sad. Teško je sa tako malo ljudi sprovesti jedan tako ozbiljan program - kaže specijalista ginekologije dr Ljerka Popov.

U organizaciji Ministarstva zdravlja i Kancelarije za skrining, organizovan skrining kancera dojke u okviru Nacionalnog programa za žene od 50 do 69 godina sprovodi se od 2013. godine, što podrazumeva pozivanje zdravih žena na mamografski pregled. Ukoliko je nalaz uredan, sledeći pregled sledi nakon dve godine.

Autor: Dnevnik

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.