Cvetković: Vlada sa 17 resora, Pajtić: Promene i u Vladi Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Vlada sa 17 resora, Pajtić: Promene i u Vladi Vojvodine

BEOGRAD, NOVI SAD -

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da će vlada posle rekonstrukcije imati 17 resora i da će do ponedeljka saopštiti imena ministara.

Cvetković je rekao da će predlog izmena Zakona o ministarstvima biti u skupštini u ponedeljak.

"Poslovi na rekonstrukciji Vlade idu u odličnom pravcu, trenutno se radi na kadrovskim rešenjima, tačnije, još se traže adekvatna kadrovska rešenja za pojedine resore", rekao je Cvetković novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na uručenju priznanja "Blica" Najbolji preduzetnik.

Premijer je rekao da je, prema zakonu, dužan da do utorka 8. marta predloži nove ministre koji bi zamenili tri ministra koja su dala ostavke.

DSS traži ostavku premijera

Poslanički klub Demokratske stranke Srbije uputio je danas otvoreno pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kojem ga poziva da podnese ostavku zbog toga što su "ceo mandat njegove vlade obeležila brojna kršenja Ustava i zakona".

Pismo je upućeno i predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović.

DSS podseća da je parlament na početku prvog vanrednog zasedanja, 21. februara, konstatovao ostavke tri ministra, čime su se stekli uslovi da premijer u roku od 15 dana dostavi imena novih ministara, za šta rok ističe 8. marta".

"Broj ministarstava utvrđen je Zakonom o ministarstvima i ako se broj ministarstava menja, do 8. marta mora biti usvojen novi zakon, a postoji i druga ustavna i zakonska mogućnost, najbolja za građane Srbije - da predsednik vlade podnese ostavku", stoji u pismu.

U DSS-u smatraju da "svaka druga mogućnost predstavlja najgrublje kršenje Ustava i zakona" i dalje urušavanje pravnog poretka, a da "kada se vlada raspala, ni zamena nekoliko ministara ne može da bude urađena u skladu sa Ustavom i zakonom".

Jedno od tih ministarstava, međutim, biće ukinuto, što znači da se daje predlog za resor koji neće postojati, rekao je premijer ističući da se mora poštovati zakonska forma.

Stoga će to biti samo formalni predlozi, rekao je Cvetković.

Cvetković je rekao da će u skladu sa zakonskim propisima i zahtevanom dinamikom u ponedeljak 7. marta ujutro Skupštini biti dostavljen predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima i neke, kako je rekao, manje izmene Zakona o Vladi, jer su to pretpostavke rekonstrukcije.

On je rekao da će imena novih ministara javnosti biti poznata do ponedeljka.

Energetika se spaja s infrastrukturom, Mrkonjić ministar

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da da će resor energetike biti pripojen resoru infrastrukture i da će njime ubuduće rukovoditi Milutin Mrkonjić.

"Poštujući princip dogovoren između G17 i DS, jedino realno i moguće je da se energetika pripoji infrastrukturi i onda je logično da Mrkonjić ostane na čelu tog resora", rekao je Dačić novinarima u Palati "Srbija".

On je dodao da to ne znači da SPS ima loše mišljenje o radu ministra rudarstva i energetike Petra Škundirća, već da ne želi da bude prepreka rekonstrukciji vlade.

Dačić je naveo da bi rekonstrukcija mogla da bude i kvalitetnija da je prihvaćen princip o temeljnom preispitivanju odnosa i promeni resora bez obzira na to kome su pripadali kada je potpisivan koalicioni sporazum.

Dačić je rekao da socijalisti podržavaju rekonstrukciju i da je, nakon nje, potrebno da se definišu ciljevi vlade i da se kaže šta je realno učiniti u preostalih godinu dana njenog mandata.

Dejanović: Do ponedeljka izmene zakona u proceduri

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da bi do ponedeljka u parlament trebalo da stignu predlozi izmena i dopuna zakona o vladi i o ministarstvima.

Đukić Dejanović je Tanjugu rekla da, pošto predlozi izmena zakona stignu u skupštinu, "sledi postupak u kome će ministri podneti ostavke ili će se doneti odluka o njihovom razrešenju".

"U zavisnosti od toga imaćemo raspravu ili će parlament samo konstatovati odluke", rekla je Đukić-Dejanović dodajući da "kompletna procedura može da traje najviše desetak dana".

Predsednica parlamenta je naglasila i da je očigledno premijer Cvetković "imao visok stepen samokritičnosti i ocenio da vlada može da funkcioniše bolje i na višem nivou".

"To je sigurno značajan korak da u ovoj predizbornoj godini vlada iskaže maksimum za realizaciju planova", istakla je Đukić-Dejanović i zaključila da će se "rezultati uskoro videti".

Vučić: Kupovina vremena do izbora

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najavljena rekonstrukcija vlade sa 17 ministarstava, ali sa istim kadrovima, neodgovorna i neozbiljna i da služi aktuelnoj vladi za kupovinu vremena do raspisivanja izbora.

"Ne mogu da me ubede da će službenik (bivšeg ministra ekonomije Mlađana) Dinkića bolje, kvalitetnije i poštenije da obavlja posao nego Dinkić ili da će (ministar infrastrukture Milutin) Mrkonjić još uspešnije obavljati i posao ministra energetike", rekao je Vučić je na stranačkoj konferenciji za novinare.

On je ocenio da je aktuelna vlada potpuno slepa za sve probleme i da jedino nastoji marketinškim trikovima da kupi vreme do leta, pa da se onda, kako je rekao, priprema za izbore u nadi da ih dobije.

"To onda neće biti moguće, jer im je prošao rok i ni čudo ne može da ih spase", smatra zamenik lidera SNS Tomislava Nikolića.

Vučić je rekao da naprednjaci još jednom pozivaju predstavnike vlasti da razmisle i da raspišu vanredne parlamentarne izbore, kao i da se ta stranka sprema za 16. april i miting u Beogradu, ali da se nada da će biti "razboritosti" kod vlasti i da će "prihvatiti realnost".

On je ocenio i da vlast "koristi monopol u medijima" i da će se naprednjaci 16. aprila boriti za izbore, ali i ravnopravne uslove za sve političke stranke na izborima.

Vučić je najavio da će sa Nikolićem 17. marta otputovati u Brisel, gde će razgovarati sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i predstavnicima evropskih narodnjačkih partija.

On je dodao da je cilj SNS da do kraja godine postane i članice evropskih narodnih partija.

Novi tim

Prema informacijama "Večernjih novosti", u Demokratskoj stranci nisu raspoloženi da Mrkonjiću, uz njegov ionako glomazni resor, pridruže i zahtevan "rudarski" sektor.

Sve ostalo je manje-više poznato: manjinska i ljudska prava odlaze u državnu upravu, vere će biti pod okriljem dijaspore, a poljoprivreda najverovatnije pod trgovinom.

Praktično, osim Mlađana Dinkića, Tomice Milosavljevića i Verice Kalanović izmiču se i fotelje Svetozaru Čipliću, Bogoljubu Šijakoviću i Saši Draginu. Umesto Nebojše Bradića, G17 plus će "u igru" uvesti i Predraga Markovića, bivšeg šefa parlamenta.

Ako se karte budu složile po ovom šablonu, nova vlada imaće 19 ministarstava, ministarstvo bez portfelja i tri potpredsednika.

Rekonstrukcija Vlade Srbije i najavljeno smanjenje broja resora, najverovatnije će uskoro biti "preslikani" i na vrh vlasti u Vojvodini - saznaju "Novosti".

U pokrajinskoj vladi već se razmišlja o tome da broj sekretarijata sa 17 bude smanjen na 10, ili najviše 12. Do ovog broja doći će se spajanjem pojedinih resora, kao, na primer, kulture i obrazovanja.

Sa republičke na pokrajinsku vlast u ovom trenutku prenete su gotovo sve, od ukupno 153 nadležnosti, što je planirano zakonom o prenosu nadležnosti na vojvođanske organe.

Promene i u Vladi Vojvodine

Rekonstrukcija republičke Vlade odraziće se na pokrajinsku vladu o čemu će narednih dana biti reči u zgradi Banovine, najavio je vojvođanski premijer Bojan Pajtić. U strankama koalicionim partnerima demokrata za sada ne žele da govore o mogućim promenama u vojvođanskoj vlasti. Pripremio novinar Radio Novog Sada Slobodan Vidović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Vlada će imati 17 resora

Izvor: Večernje novosti, 04.Mar.2011

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da će do ponedeljka saopštiti imena ministara

Nastavak na Večernje novosti...

Cvetković: Vlada sa 17 resora

Izvor: Politika, 05.Mar.2011, 00:24

DS traži da se nadležnosti Ministarstva za NIP podele između ministarstava ekonomije, prostornog planiranja i infrastrukture dok G 17 plus insistira da mu ostane sve..„Kostur” nove, rekonstruisane Vlade Srbije je napravljen. Kako je juče otkrio premijer Mirko Cvetković u vladajućem bloku je...

Nastavak na Politika...

Šestoro ministara dobija nova zaduženja u Vladi

Izvor: Blic, 05.Mar.2011

Smanjivanje Vlade sa 24 na 17 ministarstava privodi se kraju u velikoj nervozi i konfuziji, tvrde za “Blic” sami ministri. Menjaju se ministri u najznačajnijim resorima kao što su ekonomija, finansije, energetika ili poljoprivreda, ali najviše natezanja ima oko ministarstva za ljudska prava koje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.