Čanak: Sa fašistima nema razgovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Sa fašistima nema razgovora

NOVI SAD - Fašisti koji prete građanima smrću nisu Srbi, oni su samo fašisti i s njima nema razgovora, takve organizacije treba zabraniti, a njihove članove pohapsiti, jer su oni time što ne poštuju ljudska prava sebe udaljili iz kruga demokratskog dijaloga, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

Čanak je u razgovoru za Danas povodom pretnji smrću koje dobija, učestalog nasilja na ulicama Beograda i s tim povezanog otkazivanja Povorke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponosa naveo da je potrebna šira akcija.

"Policija treba da ukloni posledice, a sinhronizovana politička akcija da ukloni uzroke, ili bar da ih ublaži. Zbog toga smo se ovaj put odlučili da obavestimo javnost."

"Još 2001. je došlo do nasilja na beogradskim ulicama kada je pokušana da se organizuje prva Parada ponosa. Tadašnja vlast se izgovarala da je to preuranjeno, da nije prošlo ni godinu dana od promene vlasti i smene režima Slobodana Miloševića, da još nije dovoljno reformisan sistem", rekao je Čanak i dodao da je od tada je prošlo čitavih osam godina, a mi imamo istu priču.

To jasno govori, ocenio je Čanak, da više nije u pitanju nesposobnost da se brzo transformiše sistem u Srbiji, nego je u pitanju nesposobnost da se sistem uopšte transformiše.

"Skupština AP Vojvodine je još 2005. zatražila zabranu „Obraza", „Nacionalnog stroja" i još nekoliko organizacija koje je MUP još tada uvrstio u informaciju o delovanju neformalnih grupa i pojedinaca s nacističkim obeležjima i imao o njima kompletne podatke. I - ništa."

Čanak smatra da je način funkcionisanja države ugrozio državu kao takvu.

"Mi imamo centralizovan sistem koji je posledica režima Slobodana Miloševića i ta centralizacija je dovela do toga da sve što se ne događa u Beogradu nije važno. To je ključ svih najvećih problema koji postoje. Ta nespremnost da se prihvati da postoji svet i izvan teritorije grada Beograda. Srbija je došla u poziciju da plati cenu svog licemerja."

Licemerje je bilo smatrati da su opravdani mitinzi „solidarnosti" po Vojvodini pre 21 godinu, podsetio je Čanak.

"Posle decenija pojeftinjenja ljudskog života, kada se lik Radovana Karadžića s natpisom 'srpski heroj' i dalje nalazi na majicama različitih klerofašističkih organizacija - zašto se neko čudi što su njegovi sledbenici samo počeli da ostvaruju taj njegov program?!"

On je ocenio da je sa operativnog aspekta, izmeštanje povorke ponosa iz centra grada pobeda struke nad politikom, a da je što se tiče političkog aspekta, to je apsolutno bila kapitulacija države pred sopstvenom neprincipijelnošću.

"Jer, pre pet godina je, par dana nakon hapšenja Šljivančanina, razbijen Novi Sad. Pre dve godine su neonacisti mirno i ni od koga ometani marširali Beogradom i imali svoju paradu. Oni se nisu skupili zato što različito misle o ljubavi, nego zato što isto misle o nasilju. Mi smo ih u Novom Sadu zaustavili", naveo je Čanak.

"Fašisti nisu Srbi, oni su samo fašisti. Fašisti nemaju naciju. Oni se kriju iza nacije samo zato da bi im ona bila izgovor za fašizam. A sa fašistima nema razgovora. Oni su time što ne poštuju ljudska prava i tuđa prava, sebe udaljili iz kruga demokratskog dijaloga", zaključio je Čanak.

Nikolić: Nejasan motiv zabrane desničarskih organizacija

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je danas povodom najave o zabrane rada organizacija koje podstrekivaju nasilje, da je to "problem koji država nameće da bi skrenula pažnju sa vitalnih pitanja".

Nikolić je Tanjugu rekao da ne zna motive za zabranu delovanja desničarskih organizacija, ističući da ne opravdava te organizacije ukoliko krše zakon.

"Mislim da je to isključivo bes zato što se našao neko hrabar da im prkosi. Ne opravdavam ako načine bilo koju povredu zakona, ali onda treba da budu gonjeni po zakonu koji su povredili, a ne da budu gonjeni zato što nisu po volji vlasti", rekao je Nikolić.

On smatra da vlast time "provocira da te organizacije prestanu da se bave kritikom, a da nas političare uvuku u sukobe na ulici".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija plaća cenu sopstvenog licemerja

Izvor: Danas, 22.Sep.2009, 22:20

- Fašisti koji prete građanima smrću nisu Srbi, oni su samo fašisti i s njima nema razgovora. Takve organizacije treba zabraniti, a njihove članove pohapsiti. Oni su time što ne poštuju ljudska prava sebe udaljili iz kruga demokratskog dijaloga - ističe predsednik LSV Nenad Čanak, u razgovoru...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.