BiH: Javni servis zbog duga prekida emitovanje

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Javni servis zbog duga prekida emitovanje

Upravni odbor javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) danas je odlučio da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa.

"Ova odluke direktna je posledica duga entitetskih emitera od 25 miliona konvertivilnih maraka (oko 12,5 miliona evra) - Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM", navodi se u saopštenju UO BHRT, kojeg je potpisao predsedavajući Esad Gotovuša.

UO BHRT-a je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da institucije države nisu rešile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa i da je današnja odluka time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati posle 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse.

"Ova odluka imaće posledice na funkcionisanje celokupnog sistema javnog emitovanja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtešnje sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rešenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je doneta današnja odluka", navodi se u saopštenju.

Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, dodaje se, Upravni odbor će biti u stalnom zasedanju. "O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT biće obaveštena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije. BiH će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou", ističu u UO BHRT.

Na današnjoj sednici izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsedavajućeg, pa će od iduće sednice UO BHRT-a predsedavati Sanja Latinović iz Banjaluke.

Autor: Agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.