Bajatović: Početkom godine moguće pojeftinjenje gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2009, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Početkom godine moguće pojeftinjenje gasa

NOVI SAD - Cena gasa za domaćinstva neće se menjati do kraja godine, ali na početku 2010. moguće je i da taj energent bude jeftiniji, najavio je danas direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, uz napomenu da će i ove grejne sezone biti omogućeno odloženo plaćanje dela računa, a ove zime izvesna je i veća sigrunost u snabdevanju.

Podzemno skladište gasa Banatski dvor, potpisivanjem ugovora između "Srbijagasa", AG "Ekvipment kompani" iz Sjedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << država i bečkog preduzeća "Integral", korak je bliže završetku prve faze izgradnje, što će za potrošače u Srbiji značiti veću sigurnost u snabdevanju tim energentom.

Precizirana nabavka kompresorskog agregata vrednog 7,47 miliona dolara, kao i montaža linije za proizvodnju čiji su radovi procenjeni na 2 miliona i 86 hiljada evra, a finalizaciojom ugovora, Banatski dvor teoretski bi dnevno mogao da proizvodi 7 miliona kubika gasa.

Pripremne radove koji podrazumevaju 8 novih bušotina, linijski i dvosmerni gasovod sopstvenim kapacitetima uradio je "Srbijagas", a iz sopstvenih izvora nedavno je finansirana i nabavka 200 miliona kubnih metara prirodnog gasa uskladištenih u Mađarskoj, čime se potrošačima dodatno garantuju sigurne isporuke.

Aranžman sa mađarskom kopanijom EON "Foldgaz", operativan je od 1.novembra, a Srbija ima pravao da povuče željene količine gasa do 10. aprila uz mogućnost reprograma u naredne dve godine.

Kako je to direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović objasnio, ukoliko ne bude krize, taj gas neće biti korišćen, ali su i pored toga finansijski aspekti dogovora povoljni, a u nedavnoj poseti predsednika Srbije Borisa Tadića od mađarske vlade dobijene su i pisane garancije o isporukama i u toku eventualne gasne krize.

Kada je reč o strateški najvažnijem energetskom projektu Južni tok, 17. novembra u Švajcarskoj biće formirano zajedničko preduzeće "Srbijagasa" i "Gaspromnjefta", najavio je direktor Dušan Bajatović, dodajući da su danas realizovane investicije u Banatski dvor već dogovorene sa ruskim partnerima, kao i da se 300 miliona kubnih metara gasa u vlasništvu srpske kompanije uskladištenih u Banatskom dvoru neće ponovo izvlačiti, jer je sa "Gaspromnjeftom" već ugovoreno da istu količinu uvećanu za troškove utiskivanja isporuči regularnim tokom kao nadaknadu za osnovači ulog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajatović: Cena gasa miruje do Nove godine, potom pada (VIDEO)

Izvor: EMportal, 09.Nov.2009

Direktor Srbijagasa Dušan Bajtović rekao je da danas da će cena gasa za stanivništvo ostati nepromenjena ove gopdine, a da bi gas potom mogao da pohejftini, ali nije precizirao koliko.

Nastavak na EMportal...

Gas jeftiniji od Nove godine?

Izvor: Mondo, 09.Nov.2009

Gas za domaćinstva mogao da pojeftini od početka iduće godine, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.