Advokati ponovo najavili proteste

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2017, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati ponovo najavili proteste

Konferencija advokata Srbije zatražila je povlačenje Predloga Zakona o uslugama iz skupštinske procedure.

Takođe, zahteva se i stavljanje van snage pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o ugovoru o prometu nepokretnosti, najavljujući protest advokature ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

"Advokatura nije pružanje usluga, već pružanja pravne pomoći na koju građani imaju pravo, a propisi o advokaturi mogu se usaglašavati sa propisima Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samo Zakonom o advokaturi u okviru Poglavlja 23 - ljudska prava i slobode i pravosuđe", navedeno je u saopštenju posle Konferencije advokata Srbije.

Iz tih razloga advokati zahtevaju da se predlog Zakona o uslugama povuče iz skupštine procedure. Između ostalog, advokati navode da besplatnu pravnu pomoć građanima mogu da pružaju samo oni, pozivajući se na član 67. Ustava Republike Srbije

"Pravni stav Vrhovnog kasacionog suda da ugovor o prometu nepokretnosti zaključen u formi javnobeležničkog zapisa predstavlja ispravu koja je podobna za upis prava svojine, u suprotnosti je sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o prometu nepokretnosti i Zakonom o javnom beležništvu, zbog čega ga odmah treba staviti van snage", smatraju advokati.

Ukoliko zahtevi advokature ne budu usvojeni nadležni organi Advokatske komore Srbije će doneti odluku o organizovanju protesta advokata Srbije. Konferencija advokata Srbije zahteva da se bez odlaganja sprovedu izbori za sve organe u advokatskim komorama u kojima je organima sadašnjeg saziva istekao mandat, jer je, kako se navodi, izbor legitimnih predstavnika advokature preduslov za delotvornu zaštitu interesa profesije.

Autor: Fonet/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.