Plata umesto milostinje za radno sposobne (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 17.Okt.2014, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata umesto milostinje za radno sposobne (VIDEO)

Radno sposobni korisnici socijalnih usluga će, umesto socijalne pomoći primati platu. To znači da će novac koji su do sada dobijali, od sada zarađivati. Ovo je regulisano novom Uredbom o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći koju je resorni ministar Aleksandar Vulin predstavio u Niškoj Banji učesnicima Oktobarskih susreta u socijalnoj zaštiti.
Plata umesto milostinje obeležje je nove Uredbe o radnoj aktivaciji korisnika socijalne pomoći. Nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << je počela da se primenjuje, a sada je i zvanično predstavljena socijalnim radnicima okupljenim u Niškoj Banji. Radno sposobni primaoci socijalnih davanja ovim neće samo čekati svoju naknadu, već će je odraditi u nekoj od budžetskih institucija ili ustanova.
Može se reći da je Niš pionir u ovome budući da od 2007. lokalni Centar za socijalni rad primenjuje takozvano dobrovoljno radno angažovanje kojim socijalno ugroženi ne dobijaju, već zarađuju jednokratnu novčanu pomoć.
Socijalno ugroženi će radno angažovanje moći da odbiju, ali samo – jednom.
Uredbom se, napominje Vulin, ne podrazumeva isključivo radno angažovanje već Centri za socijalni rad mogu korisnike da upućuju i na edukacije, volontiranja, ali i na obavezne mere lečenja, ukoliko procene da je to neophodno.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Vulin: Socijalna pomoć kao zarada

Izvor: Studio B, 17.Okt.2014

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da će svi korisnici socijalne pomoći koji su radno sposobni dobiti u svojim centrima radno zaduženje i odgovarajuću obuku koja će biti obavezna...Socijalna pomoć tako neće biti na teretu društva i nije...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.