Nezvanični podaci kažu da u Srbiji živi oko 116 000 samohranih roditelja (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 27.Avg.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezvanični podaci kažu da u Srbiji živi oko 116 000 samohranih roditelja (VIDEO)

Prema važećoj statistici, broj porodica sa samohranim roditeljem, od 1980.-te godine do 2011.-te godine, u Srbiji je porastao je za 10 odsto. Specifičnost uloga, status takvih roditelja i rešavanje njihovuh problema, bila je tema okruglog stola kojeg su u Nišu organizovali Opština Palilula, Savet za mlade Skupštine Grada u saradnji sa Centrom za socijalni rad “Sveti Sava“ i ovdašnjim Udruženjem samohranih majki.
Iako od 2011 godine pa do danas, nema preciznih podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << neki nezvanični ukazuju da u Srbiji ima oko 116.000 porodica sa samohranim roditeljem, od kojih je 18 odsto sa samohranom majkom. Što se tiče podmlatka u takvim porodicama najviše ima 18-godišnjaka. Trećina od ukupnog broja samohranih roditelja raspolaže primanjima manjim od 10.000 dinara,tako da se finansijski, uglavnom oslanjaju na svoje roditelje. Dodatno su opterećeni i time što u podizanju dece preuzimaju ulogu i svog bivšeg bračnog partnera.
Zbog nedostatka zakonske regulative, često postoje i različita shvatanja ko se zapravo nalazi u statusu samohranog roditelja, što dodatno komplikuje ostvarivnje njihovih prava u upravama, ustanovama i kod poslodavca.
Svojevrsnu pomoć samohranim roditeljima u Nišu Udruženje samohranih majki.
Jedno od važnih pitanja samohranih roditeja jeste i rešavanje pitanja alimentacije.
Na okruglom stolu bilo je reči i o zaštiti žena od nasilja u porodici, o mogućnostima učešća u programu Evropske Unije za ekonomsko osnaživanje porodica sa jednim roditeljem i saradnji i partnerstvu sa civilnim sektorom, specijalizovanim ustanovama i privredom.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

PORAŽAVAJUĆE: Samo 2,6 posto samohranih roditelja prima socijalnu pomoć

Izvor: juGmedia, 28.Avg.2015, 08:46

NIŠ – Direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ Zoran Jović izjavio je da se među korisnicima socijalne pomoći u Nišu nalazi i 518 samohranih majki i očeva...On je rekao da su samohrane majke korisnici socijalne pomoći daleko brojnije nego očevi, kojih je svega oko 3,6 odsto...Jović...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.