Kontejneri prazni, smeće oko njih

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jul.2014, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontejneri prazni, smeće oko njih

Umesto da podzemni kontejeri reše problem razbacanog smeća u centru Niša, oko njih se stvaraju gomile otpada, dok su oni pak poluprazni. Iz JKP “Mediana” apeluju na inspekcije da kažnjavaju nemarne građane.

Jedna od kritičnih tački jesu kontejneri u parku preko puta zgrade Opštine, odnosno kod kafane “Stara Srbija”, a ništa bolja slika nije ni preko puta pijace “Boško Buha” na Bulevaru Nemanjića.

- Niko se ne trudi da ubacuje smeće na mesto gde >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je predviđeno, nego samo spušta kese pored kontejnera. Od tolike količine đubreta oko kontejnera pošten čovek i ne može da priđe do otvora da baci đubre gde treba. A verujte mi da su kontejneri često prazni - kaže Nišlija Dejan Bošković.

Ovaj Nišlija se pita “kako ta slika i miris deluju na ljude koji dođu u Niš” i poručuje da je to “sramota za sve one koji rade i žive u centru grada”.

Direktor JKP “Mediana” Bratislav Vučković kaže da podzemni kontejeri budu prazni, a okruženi kesama i ističe da su ove gomile smeća posledica loših navika građana. Kako objašnjava, ambalažu i kese kraj kontejnera uglavnom ostavljaju radnici obližnjih kafića i restorana.

- Iako većina vlasnika lokala ima sa nama potpisane ugovore o preuzimanju ambalaže koja se može reciklirati, radnici kafića i restorana ne čekaju naše radnike koji treba da to preuzmu, već bacaju smeće pored kontejnera - kaže Vučković.

On dodaje da potom sakupljači sekundarnih sirovina iz gomile smeća prikupe “ono što im odgovara”, dok na kraju, zbog ostataka hrane koji su često u tom otpadu, kese “raznesu” ulični psi i mačke.

- To treba da bude posao komunalne i ekološke inspekcije, koje moraju da kontrolišu i kažnjavaju. Prema gradskoj Odluci o komunalnom redu, jasno je propisano da svi vlasnici lokala moraju da imaju i da koriste tipske kante za odlaganje otpada - kaže direktor JKP “Mediana”.

Podsetimo, podzemni konterneri su na 12 lokacija u gradu postavljeni sredinom 2012. godine i to sa ciljem da “reše” problem razbacanog smeća, neprijatnog mirisa, ali i zbog većeg kapaciteta od standardnih kontejnera.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.