Hirurzi iz Niša i Belorusije zajedno operisali

Izvor: RadioCity.rs, 29.Mar.2015, 02:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hirurzi iz Niša i Belorusije zajedno operisali

Niški lekari iz Centra za minimalno invazivnu hirurgiju Kliničkog centra predstavili su kolegama iz bolnice u beloruskom gradu Novopolocku nove tehnike iz oblasti laparoskopske hirurgije i herniologije. Niški tim lekara demonstrirao je kolegama iz Belorusije savremene operativne metode kroz 9 različitih intervencija u kojima su aktivno učestvovali i beloruski hirurzi.
„Mi smo izdemonstrirali određene operativne tehnike koje su njima bile od interesa, čak i simultanu operaciju gde >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << je urađena preponska kila istovremeno i laporaskopskom tehnikom skinuta holicista. To je za njih bilo vrlo interesantno i vremenom već postaje standard u operativnoj tehnici i taktici. Verujem da ima dovoljno prostora da ovaj početak koji je bio vezan za oblast videoendoskopije i herniologije u saradnji njihove bolnice i našeg Kliničkog centra preraste u jednu iskrenu i kvalitetnu saradnju“, objašnjava direktor Centra za minimalno invazivnu hirurgiju niškog Kliničkog centra dr Veroljub Pejčić.

Načelnik hirurške službe bolnice u Novopolocku Aleksandar Bolotnjikov, kaže da kod njih još nije dovoljno razvijen minimalno invazivan pristup lečenju kile i odstranjivanja žučne kese kao što je to slučaj u Nišu.

„Imali smo mogućnost da pratimo i učestvujemo u 7 operacija u Centru za MIH, a takođe smo uz dozvolu doktora moj kolega i ja samostalno radili operacije uz svesrdnu pomoć kolega koji su nama prezentirali operacije. To je veoma pozitivno iskustvo i smatram da moramo da produžimo saradnju“, rekao je šef odeljenja Hirurgije novopolocke bolnice Aleksandar Bolotnjikov.
Beloruski delegati bili su pomoćnik gradonačelnika Novopolocka Oleg Bujevič, direktor gradske bolnice Sergej Njekrasova, načelnik hirurške službe bolnice iz Novopolocka Aleksandar Bolotnjikov i hirurg Mihail Počkovski.
U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju se godišnje uradi oko 1 100 različitih hirurških intervencija, a u 2015-oj očekuju da će biti urađeno preko 1500 operacija.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.