Univerzalni lekoviti gel

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzalni lekoviti gel

07.04.2013. -

U Rusiji je pronađen način da se obezbedi zarastanje rana i opekotina bez ožiljaka. Naučnici iz sibirskog grada Tjumena otkrili su lekovitu supstancu. Njen drugi naziv je „tečna koža“.

Zvanični naziv preparata je Cellgel. Ovaj čudotvoran gel, trostruko brže od danas poznatih sredstava omogućava zarastanje rana na koži. U njegovoj osnovi su izvorne ćelije. Preparat je tokom 14 godina testiran na životinjama.

Donor aktivne materije ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sredstva je najobičnija kokoška. Iz njenog embriona naučnici su izdvojili izvorne ćelije, i na njihovoj osnovi je razrađen Cellgel, objašnjava generalni direktor „Tjumen kriocentra“ Sergej Goljcov.

- Izdvojili smo nesazrele ćelije kokošijeg jajeta. Podelili smo ove ćelije, i u tečnoj sredini u kojoj su one slobodno lebdele, počeli smo posmatranja. Posmatrali smo reakcije na razne uticaje. Ispostavilo se, da oni imaju sposobnost obnavljanja rezervi ćelija ljudske kože.

Preparat čisti ranu i pokriva je bioomotačem, koji pomaže organizmu da proizvede svoje tkivo. U ovom procesu, osim ćelija vezivnog tkiva formira se i epitelno tkivo.

Izvršena ispitivanja su pokazala, da se Cellgel može koristiti prilikom lečenja celog niza oboljenja i povreda. Rane, čirevi, promrzline, opekotine – to je deo liste oboljenja i povreda, sa kojima se može izboriti pronalazak naučnika iz Tjumena. Primenom novog gela, naučnici su uspeli da na ćelijskom nivou postignu obnavljanje kože, koja je povređena zračenjem ili imala promene koje prate dijabetes. Osobina ovog preparata je i u tome da on ima funkciju zaštite kože, tako da on može naći primenu i u kozmetologiji, na primer, nakon hemijskog pilinga.

Analogni lekoviti preparati postojali su i ranije. Istina, pretežno su to bile masti. Njihova je mana je u tome, da one sprečavaju dotok vazduha ka rani. Osim toga, nakon njihovog korišćenja, nakon zarastanja na koži često ostaju ožiljci. Posle korišćenja Celgela– ne ostaju ožiljci. I što je najvažnije, naučnici nisu identifikovali nikakve nuspojave.

Stanislav Kaljakin,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Nestlé/cc-by-nc    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čudotvorni gel za zarastanje rana bez ožiljaka

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Apr.2013, 13:33

TJUMEN - Naučnici iz sibirskog grada Tjumena pronašli su "ljekoviti gel" koji obezbjeđuje zarastanje rana bez ožiljaka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.