Karadžić: Snosim samo moralnu odgovornost

Izvor: VOA, 01.Okt.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Snosim samo moralnu odgovornost

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić započeo je svoju završnu reč na suđenju pred haškim tribunalom i poručio da nije kriv za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, priznajući da snosi samo "moralnu odgovornost".

Optužnica protiv bivšeg predsednika Republike Srpske sadrži 11 tačaka, od kojih je jedna i genocid u Srebrenici, gde su srpske snage pod komandom generala Ratka Mladića 1995. godine ubile skoro 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA <<
Karadžić je insistirao da tužilaštvo suda pod okriljem Ujedinjenih nacija nema nikakve dokaze da podrži optužbe i poveže ga sa zverstvima počinjneim tokom rata u BiH, a Haški tribunal optužio da izvodi pred sud čitav srpski narod.

Karadžić ima ukupno deset sati danas i sutra da iznese svoju završnu reč. Haško tužilaštvo je svoju završnu reč iznelo 29. septembra, navodeći da je Karadžić bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov.

Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Karadžić: Bio sam prijatelj muslimana

Izvor: Politika, 02.Okt.2014, 18:57

Bivši lider bosanskih Srba tvrdio je u završnoj reči da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi izbegao krvavi građanski rat u Bosni..Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba u završnoj reči pred Haškim tribunalom, rekao je da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.