VREME JE ZA ŠUMADIJSKI ČAJ: Spremite kuvanu rakiju i ugrejte se! (RECEPT)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2017, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREME JE ZA ŠUMADIJSKI ČAJ: Spremite kuvanu rakiju i ugrejte se! (RECEPT)

Kad stegne minus, ovo je najbolji topli napitak!

Zima, napolju stegao minus, sneg pada... Ovo su sve znakovi da je vreme za kuvanu rakiju, popularni šumadijski čaj. Toplo i slatko, a usput reže i visokim procentom alkohola od kojeg se obrazi zarumene - i zima vam ne može ništa.

Za spremanje ovo zimskog eliksira potrebni su vam šećer, rakija i voda, a doze možete da podešavate i sami, zavisno od ukusa, a i količine napitka koju želite da dobijete. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Uobičajeno se savetuje da se za jednu dozu jedna kašičica šećera zagreje u džezvi ili nekoj posudi, na ringli, dok se ne karamelizuje, tj. dobije zlatnu, skoro braon boju. Onda se posuda sklanja sa šporeta i dodajte se rakija i voda. Potom se ponovo vraća na ringlu, na srednju temperauru, dok rakija ne provri nekoliko puta. Svaki put kada počne da vri podignite džezvu, kada prestane da vri vratite je na ringlu, i tako ponovite dva, tri puta, da ispari metil-alkohol.

25 GODINA NAPLAĆIVAO PARKING: Jednog dana nije došao na posao - i saznali su JEZIVU ISTINU O NJEMU!

Ukoliko je rakija slabija, što je i najbolja opcija za pripremu ovog toplog napitka, može da se kuva i bez vode. Kuvana rakija se služi u čašama od debelog stakla sa drškom, a pije se dok je vruća.

pic.twitter.com/hlLPOVIWkw

— FikoR (@FikoR87) January 17, 2017

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.